Арсенијевић: Детаљно истражити депонију код Звечана, сигурно да на њој има посмртних остатака са Суводолског гробља

Припадници Косовске полиције и предстанвици Института за судку медицину из Приштине, у пратњи антрополига и под надозорм ЕУЛЕКС-а, обавили су данас увиђај на старом православно гробљу у Микронасељу код Косовске Митровице.

На овој локацији су радници албанске грађевинске фирме, припремајући терен за изградњу пута, прокопали и преорали православно гробље.

Након пријаве грађана радови на путу су обустављени. На старом Суводолском гробљу данас је настављен увиђај, потврдио је за Ризницу Александар Арсенијевић испред Грађанске иницијативе „Српски опстанак“. Арсенијевић је недавно посредством друштвених мрежа алрамирао јавност о томе да је тешким машинама преорано старо градско гробље. Такође је и захтевао да се истражи депонија код Звечана на којој је, како тврди, изручено 10 камиона земље у којој највероватније има посмртних остатака из преораних гробова.

„Ми смо код полиције која је тог дана изашла на терен и обавила увиђај инсистирали да се пронађе земљиште које је однесено са локалитета. Нашли смо да је на овој депонији у општини Звечан довезено 10 камиона земљишта. Добили смо обећање да ће доћи екипе из Института за судску медицину из Пршитне. Они су сада ту ту је и антрополог. Ми чекамо резулатате како бисмо кости поново похранили на крају запалили свеће како то наша вера и налаже“, рекао је Арсенијевић.

Пробијајући пут уз помоћ багера компанија ангажована од приштинског Министаства за инфраструктуру и просторно планирање је пре десетак дана прокопала старо православно гробље у Микронасељу.  Група грађана поднела је кривичну пријаву против извођача радова, а пријава је поднета и од стране Епархије рашко – призренске будући да је парцела на којој је обављено ископавање у власништву СПЦ.

(Ризница)    

Повезани чланци

Back to top button