Аустроугарска окупирала Босну и Херцеговину

Аустроугарска окупација Босне и Херцеговине, на основу договора европских сила на Берлинском конгресу почела је 28. јула 1878. године.

Аустроугарско освајање Босне и Херцеговине је извршено у раздобљу од 29. јула до 20. октобра 1878. године, на основу одлуке Берлинског конгреса. Током војних дејстава, аустроугарске снаге су у појединим областима Босне и Херцеговине наишле на отпор локалних јединица, састављених првенствено од муслиманских војника, који су се противили аустроугарском запоседању земље.

Услед војне надмоћности аустроугарских снага, отпор је домаћих снага је био савладан, након чега је аустроугарска војска запосела целокупну територију која је према одредбама Берлинског уговара била додељена на управу Аустроугарској монархији.

До већих окршаја дошло је код Кључа, Јајца, Добоја, Тузле и Сарајева. Октобра 1878. године аустроугарска војска је ушла у Сарајево, након чега је читава Босна и Херцеговина била окупирана, а у земљи је успостављена војна власт на челу са генералом Јосипом Филиповићем.

Повезани чланци

Back to top button