Барикаде, 16. дан

Протекла ноћ на барикадама била је мирна, осим што су се у севеној Косовској Митровици  чуле две јаче детонације изазване пиротехничким средстивама.

Срби са севера Косова и 16. дана барикада поручују да ће оне бити уклољене тек када буду испуњени услови постављени Приштини, ослобађеање тројице ухапшених Срба и повлачење специјалних снага косовске полиције.

Дејан Пантић први од тројице ухапшених Срба и даље се налази у полицијској бази код Јариња. Приштина је од КФОР-а захтевала да обезбеди његов транспорт, а из међународне војне мисије на Косову јуче је стигао одговор да КФОР због недовољне безбедности   не може да омогући транспорт до притворне јединице у Приштини.

Косовска полиција је саопштила да је појачала контролне пунктове у правцу Косовска Митровица Лепосавић код скретања ,  како би, навели су у саопштењу, спречили криминалне активности.  Такође је саопштено да је обављена смена  полицајаца. Они који су због постављених барикада већ две недеље били у Лепосавићу  пребачени су у полицијску управу на југу, а на њихово место је дошла нова група .

Један део албанске јавности  као и представници међународних мисија које су присутне овде на Косову и Метохији данас и наредних дана славе Божић по грегоријанском календару, па је и приштински премијер Аљбин Курти јуче поручио да ће се након Божића састати са главнокомандјућим КФОР-а поводом постављених  барикада чије он уклањање изричито захтева. Он је рекао да се блокаде више неће толерисати.

(Ризница)  

Повезани чланци

Back to top button