Без резултата обдукције Срба убијених у Бањској и после три месеца

Прошло је пуних 90 дана од трагедије у Бањској, 24. септембра, када су у сукобу са приштинском полицијом страдала тројица Срба – Стефан Недељковић (31) из Звечана, Игор Миленковић (50) и Бојан Мијаиловић (30) из Лепосавића.

Стефан, Игор и Бојан сахрањени су након шест дана агоније кроз које су прошле њихове породице. Међутим, њихова агонија тог дана није завршена – три месеца касније, они и даље не знају како су страдали њихови најмилији – резултата обдукције убијених Срба још увек нема, а нема ни назнака да ће их ускоро бити.

Адвокат породице Недељковић из Звечана Милош Делевић рекао је да од тренутка када је тело убијеног Стефана предато породици, нико ни усмено, ни писмено није контактирао са Недељковићима, са било каквим информацијама о резултатима обдукције. 

„Приликом предаје тела, добили смо папир на албанском језику, на којем није било резултата обдукције. Тај папир у свом поседу има породица. Речено је да ће резултати бити за 15 дана. Од тада нико више није контактирао породицу“, каже он и додаје да ће ускоро, на иницијативу Стефановог оца, у Специјалном тужилаштву проверити шта се дешава са резултатима обдукције.

Период од догађаја у Бањској, 24. септембра, до момента када су породице убијених Срба коначно добиле њихова тела 30. септембра, за њих је био право мучење.

Делевић истиче да су са Института за судску медицину у Приштини, у којем је обдукција рађена, сваки дан тражили нови разлог зашто се предаја тела одлаже. 

„То је било право мучење, највише за породицу. Шест дана су сваки дан измишљали неки нови разлог“, истиче Делевић и додаје да је овај пакао који су Недељковићи прошли завршен узимањем бриса члана породице, како би била урађена ДНК анализа и потврђен Стефанов идентитет. 

Кроз исти пакао, у ишчекивању да преузму тела и сахране своје мртве, прошле су и породице Миленковић и Мијаиловић из Лепосавића. 

Адвокат породица Игора Миленковића и Бојана Мијаиловића је рекао да су и ове две породице приликом преузимања тела са Института за судску медицину у Приштини добиле папир на албанском језику – потврду о смрти, где је латинским изразом наведен директни узрок смрти – деструкција лобање, на пример, код једног од двојице убијених Срба из Лепосавића.

Међутим, овај папир не открива ништа детаљније – нема резултата обдукције, времена када је наступила смрт, као ни имена стручњака који су извршили обдукцију. Наведено је само у које време је обдукција извршена и у којој установи. 

Закон о судској медицини „Косова“ предвиђа да судско-медицински извештај о налазима обдукције треба да буде завршен у року од 15 дана. Поменути закон даље предвиђа да се овај рок у случају неких додатних анализа може продужити до 30 или најкасније 60 дана, уз додату одредницу да се рок даље може продужити само након писменог одобрења генералног директора Института. У случају обдукције тела Стефана, Игора и Бојана, пробијени су сви наведени рокови, а резултата нема и даље. 

Вучић: Безброј пута смо их молили, Приштина крије налазе

Догађаја у Бањској, као и резултата обдукције који још увек нису објављени јавности у свом обраћању из Председништва у недељу дотакао се и председник Србије Александар Вучић.

„Три месеца су протекла, а Приштина крије налазе обдукције Срба убијених у Бањској- Стефана Недељковића, Игора Миленковића, Бојана Мијаиловића. Безброј пута смо их молили. Никада нам нису рекли ко је извршио обдукцију“, навео је он.

Дотакао се и разговора премијера привремених приштинских институција и специјалних јединица такозване косовске полиције који је објављен у „Албанијан посту“, а у којем се спомињу чињенице о начину на који су убијени Србије, а које потврђују раније наводе српског државног врха.

„Породице нису добиле обдукциони налаз зато што је ‘Албанијан пост’ објавио детаље састанка Куртија и специјалних јединица које су претиле штрајком. Курти је тада критиковао специјалце да ништа нису урадили у Бањској и да су убили људе снајпером из даљине. Специјалци су одговорили да није тачно да су сви убијени снајпером из даљине. То је оно што смо и ми говорили“, казао је Вучић.

Новости пишу да су Институту за судску медицину у Приштини након што је прошло споменутих 15 дана од предаја тела убијених Срба послале захтев са неколико једноставних питања – да ли су резултати готови и ако јесу, шта су показали; да ли су обавештене породице убијених Срба и зашто је потребно толико времена – али да одговор нису добили ни након 70 дана.

Остаје отворено питање – да ли резултати обдукције можда касне зато што потврђују оно што је изнео српски државни врх, али и један од сведока догађаја у Бањској, који је свему томе присуствовао – да су двојица Срба брутално убијена из непосредне близине, након што су се предали, као и да ли је трећи Србин остављен да искрвари и није му пружена медицинска помоћ?

(Новости)

Повезани чланци

Back to top button