Bez rezultata obdukcije Srba ubijenih u Banjskoj i posle tri meseca

Prošlo je punih 90 dana od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa prištinskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića.

Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

Advokat porodice Nedeljković iz Zvečana Miloš Delević rekao je da od trenutka kada je telo ubijenog Stefana predato porodici, niko ni usmeno, ni pismeno nije kontaktirao sa Nedeljkovićima, sa bilo kakvim informacijama o rezultatima obdukcije. 

„Prilikom predaje tela, dobili smo papir na albanskom jeziku, na kojem nije bilo rezultata obdukcije. Taj papir u svom posedu ima porodica. Rečeno je da će rezultati biti za 15 dana. Od tada niko više nije kontaktirao porodicu“, kaže on i dodaje da će uskoro, na inicijativu Stefanovog oca, u Specijalnom tužilaštvu proveriti šta se dešava sa rezultatima obdukcije.

Period od događaja u Banjskoj, 24. septembra, do momenta kada su porodice ubijenih Srba konačno dobile njihova tela 30. septembra, za njih je bio pravo mučenje.

Delević ističe da su sa Instituta za sudsku medicinu u Prištini, u kojem je obdukcija rađena, svaki dan tražili novi razlog zašto se predaja tela odlaže. 

„To je bilo pravo mučenje, najviše za porodicu. Šest dana su svaki dan izmišljali neki novi razlog“, ističe Delević i dodaje da je ovaj pakao koji su Nedeljkovići prošli završen uzimanjem brisa člana porodice, kako bi bila urađena DNK analiza i potvrđen Stefanov identitet. 

Kroz isti pakao, u iščekivanju da preuzmu tela i sahrane svoje mrtve, prošle su i porodice Milenković i Mijailović iz Leposavića. 

Advokat porodica Igora Milenkovića i Bojana Mijailovića je rekao da su i ove dve porodice prilikom preuzimanja tela sa Instituta za sudsku medicinu u Prištini dobile papir na albanskom jeziku – potvrdu o smrti, gde je latinskim izrazom naveden direktni uzrok smrti – destrukcija lobanje, na primer, kod jednog od dvojice ubijenih Srba iz Leposavića.

Međutim, ovaj papir ne otkriva ništa detaljnije – nema rezultata obdukcije, vremena kada je nastupila smrt, kao ni imena stručnjaka koji su izvršili obdukciju. Navedeno je samo u koje vreme je obdukcija izvršena i u kojoj ustanovi. 

Zakon o sudskoj medicini „Kosova“ predviđa da sudsko-medicinski izveštaj o nalazima obdukcije treba da bude završen u roku od 15 dana. Pomenuti zakon dalje predviđa da se ovaj rok u slučaju nekih dodatnih analiza može produžiti do 30 ili najkasnije 60 dana, uz dodatu odrednicu da se rok dalje može produžiti samo nakon pismenog odobrenja generalnog direktora Instituta. U slučaju obdukcije tela Stefana, Igora i Bojana, probijeni su svi navedeni rokovi, a rezultata nema i dalje. 

Vučić: Bezbroj puta smo ih molili, Priština krije nalaze

Događaja u Banjskoj, kao i rezultata obdukcije koji još uvek nisu objavljeni javnosti u svom obraćanju iz Predsedništva u nedelju dotakao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Tri meseca su protekla, a Priština krije nalaze obdukcije Srba ubijenih u Banjskoj- Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića. Bezbroj puta smo ih molili. Nikada nam nisu rekli ko je izvršio obdukciju“, naveo je on.

Dotakao se i razgovora premijera privremenih prištinskih institucija i specijalnih jedinica takozvane kosovske policije koji je objavljen u „Albanijan postu“, a u kojem se spominju činjenice o načinu na koji su ubijeni Srbije, a koje potvrđuju ranije navode srpskog državnog vrha.

„Porodice nisu dobile obdukcioni nalaz zato što je ‘Albanijan post’ objavio detalje sastanka Kurtija i specijalnih jedinica koje su pretile štrajkom. Kurti je tada kritikovao specijalce da ništa nisu uradili u Banjskoj i da su ubili ljude snajperom iz daljine. Specijalci su odgovorili da nije tačno da su svi ubijeni snajperom iz daljine. To je ono što smo i mi govorili“, kazao je Vučić.

Novosti pišu da su Institutu za sudsku medicinu u Prištini nakon što je prošlo spomenutih 15 dana od predaja tela ubijenih Srba poslale zahtev sa nekoliko jednostavnih pitanja – da li su rezultati gotovi i ako jesu, šta su pokazali; da li su obaveštene porodice ubijenih Srba i zašto je potrebno toliko vremena – ali da odgovor nisu dobili ni nakon 70 dana.

Ostaje otvoreno pitanje – da li rezultati obdukcije možda kasne zato što potvrđuju ono što je izneo srpski državni vrh, ali i jedan od svedoka događaja u Banjskoj, koji je svemu tome prisustvovao – da su dvojica Srba brutalno ubijena iz neposredne blizine, nakon što su se predali, kao i da li je treći Srbin ostavljen da iskrvari i nije mu pružena medicinska pomoć?

(Novosti)

Povezani članci

Back to top button