Бисљими: Извештај о Косову позитиван, препоручено укидање санкција

Заменик приштинског премијера Бесник Бисљими изјавио је данас да је садржај извештаја који је сачинио високи предсатвника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позитиван те да поседује извесна сазнања да је Европска унија звог тога препоручила укидање мера санкција према Косову.

„Извештај господина Бореља, састављен је у априлу, био је предуслов за чланство у СЕ, али је било оклевања да се пошаље Комисији. Извештај је требало да буде поднет прекјуче, али је део Комисије затражио мало одлагање. Верујемо да ће бити испоручен следеће недеље. Информација коју имам је да је садржај извештаја позитиван и препоручује укидање мера”, рекао је Бисљими.

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом додаје да су мере ЕУ индиректно утицале на имиџ Косова и интегритет ЕУ.

„Мере су разоткриле своју пристрасност у целом овом процесу“, додао је Бисљими, истичући да „постоји тенденција да се мере злоупотребе“.

ЕУ је у априлу прошле године званично условила интеграцију Београда у европски блок нормализацијом односа са Прштином. Казнене мере против Косова које су предузете још прошле године, након ескалације тензија на северу Косова и Метохије и даље су на снази.

Повезани чланци

Back to top button