Битка на Колубари

На данашњи дан, 16. новембра 1914. године, почела је Колубарска битка – највећа битка Првог светског рата у којој је учествовала српска војска. Колубарска битка је трајала до 2. децембра, а одвијала се на фронту дугом више од 200 киломатара – од Београда до Гуче.

Циљ битке био је да се Краљевина Србија одбрани од аустроугарске војске, која је већ окупирала Београд, Шабац, Ваљево, Ужице и целу северозападну Србију.

Србија тада већ била знатно ослабљена након пораза у операцијама око Дрине, а и са војском се повлачио и народ, што је додатно отежавало одбрану државе. Ипак су три српске армије биле довољне да се Србија одбрани од неупоредиво јачег непријатеља.

Аустроугарска војска била је под командом Оскара Поћорека, док је српска војска била предвођена генералом Живојином Мишићем, који је након битке унапређен чином војводе.

Након више фаза, у којим се одвијала ова рововска битка, Прва армија српске војске је од 29. новембра до 2. децембра извршила одлучујуче нападе и коначан пробој аустроугарске војске на Сувобору.

Иако нико у свету није очекивао победу српске војске у овој борби, 15. децембра је објављено да је последњи аустроугарски војник и официр истеран из Србије, сем 42.538 њих који су остали као заробљеници.

Током ове битке погинуо је велики број војника и официра и са једне и са друге стране, иако је српска војска на почетку бројала знатно мање војника у својим армијама, у односу на аустроугарску војску.

Победа Србије у Колубарској бици донела је више од ослобођења државе. Због овог пораза аустроугарске војске одложен је рат у Бугарској, која је била спремна да уђе на страну Централних сила, док је због ове победе Краљевина Италија ушла у рат на страни Антанте.

Осим овога, Колубарска битка је у истрију ушла као јединствен пример да знатно малобројнија војска са много мање оружја, уз добру реорганизацију и добро вођство може нанети одлучујуће ударце свом непријатељу.

Повезани чланци

Back to top button