„Борба“, комунистички лист који је угашен после 87 година

Први број листа „Борба“, иза којег је стајала илегална Комунистичка партија Југославије изашао је 19. Фебруара 1922. године у Загребу. Лист је забрањен 13. јанаура 1929. а оново излазио у Другом светском рату у Ужицу крајем 1941. и у Босанској крајини од октобра 1942. до фебруара 1943. После рата наставио је да излази у Београду као дневни лист.

После ослобођења Београда, 15. новембра 1944. године почео је поново да излази као дневни лист, а од 22. октобра 1948. године у Загребу, као орган КПЈ (СКЈ).

У Борби су између осталих као уредници, односно главни уредници или директори учествовали: Златко Шнајдер, Владимир Чопић, Иван Крндељ, Огњен Прица, Јосип Краш, Веселин Маслеша, Маријан Стилиновић, Пуниша Перовић, Вељко Влаховић, Влајко Беговић, Лазар Мојсов, Мома Марковић, Владимир Дедијер, Здравко Чолић и Димитрије Бајалица.

Од 9. јуна 1954. Борба је орган ССРНЈ (Социјалистичког савеза радног народа Југославије). Лист је одликован Орденом заслуге за народ са златном звездом и Орденом братства и јединства са златним венцем.

Борба је приватизована крајем 2008. године и први редизајнирани број изашао је 15. јануара 2009. године. Под новим руководством, на чијем је челу био нови власник и главни уредник Иван Радовановић, Борба је излазила неколико месеци и током 2009. године, после 87 година постојања, лист је угашен.

На сајту Народне библиотеке Србије налази се дигитализована Борба.

Повезани чланци

Back to top button