Број позитивних на Ковид -19 порастао на 24, казне за приватна и правна лица која не поштују мере од 200 – 8.000 евра

Код 24 особе на територији Општине Грачаница потврђена је инфекција коронавирусом, док се за још 15. пацијента са сумњивим симптомима очекују званични лабораторијски налази. Међу зараженима је и четворо медицинских радника, саопштио је данас после седнице Кризног штаба директор КБЦ Приштина – Грачаница проф. др Братислав Лазић.  

У последњих десетак дана на Инфективном одељењу у Лапљем Селу и у Ковид – амбулантама у општини Грачаница прегледано је близу 300 пацијената, на основу којих је утврђено да су 24 особе позитивне. За пар дана очекују се и резултати теста за 15 нових пацијената на основу којих ће се са сигурношћу изнети подаци о њиховом здравственом стању. Директор КБЦ Приштина – Грачаница, каже да је ситуације сложенија у односу на ранији период и да је здравствено стање седморо пацијената озбиљно нарушено.  

„Ми смо први део епидемије прошли јако добро, без иједног зараженог. Међутим, сада се дешава да имамо повећани број доказано заражених. Имамо троје пацијената који су у једном озбиљном клиничком току болести који су хоспитализовани на инфективном одељењу КБЦ Приштина у Грачаници и имамо четворо пацијената који су због изразито тешке клиничке слике транспортовани у Ковид болницу клиничког центра Ниш“, нагласио је Лазић.  

Истакавши да су здравствене установе опремљене са довољно материјала и лекова, Лазић подсећа да је тренутна ситуација последица лежернијег понашања грађана од пре десетак дана те да очекује пораст оболелих.

„У наредних седам дана до две недеље очекујемо пораст оболелих као последицу неких дешавања, која су била заступљена у периоду од пре неких десетак дана, а нама остаје да то пропратимо и видимо како ће се ситуација даље одвијати. У сваком случају ми смо спремни. Медицински радници су сви на својим местима.“, рекао је Лазић.

Такође је додао да има довољно тестова те да се на дневном нивоу тестира близу деведесеторо грађана те да међу зараженима има и медицинског особља.

 

„На жалост имамо четворо заражених медицинских радника од којих су два лекара, То је саставни део нашег посла али и доказ једног пожртвовања медицинских радника који су на првој линији одбране када су овакви пацијенти у питању.

Подсетивши да су сва општинска одељења пуним капацитетима усмерена ка грађанима, председник Општине Грачаница Срђан Поповић је рекао да су сходно порасту броја инфицираних на територији општине појачали интервенције и рад јавних и инспекцијских служби.

„Служба инспекције и јавних служби имају за задатак да обилази угоститељске радње приватне објекте како да их информишу о новим мерама које су дужни да поштују тако и да упозоравају и разговарају са њима и упознају их са стањем на терену али и упуте у то како да се даље понашају“, рекао је Поповић.

Он је похвалио грађане који поштују поново уведене мере обавезног ношења маски и подсетио на драконске казне које ће бити примењиване према свима који се оглуше на апеле.

„За приватна лица казне за непоштовање мера су од 200 до  1.000 евра, док су за одговорна правна лица оне од 3.000 – 8.000 евра“, нагласио је Поповић.

Председник општине Грачаница је на крају још једном поновио да је епидемиолошка ситуација последњих дана нарушена али да нема места паници те да се ситуација прати и држи под контролом.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button