Broj pozitivnih na Kovid -19 porastao na 24, kazne za privatna i pravna lica koja ne poštuju mere od 200 – 8.000 evra

Kod 24 osobe na teritoriji Opštine Gračanica potvrđena je infekcija koronavirusom, dok se za još 15. pacijenta sa sumnjivim simptomima očekuju zvanični laboratorijski nalazi. Među zaraženima je i četvoro medicinskih radnika, saopštio je danas posle sednice Kriznog štaba direktor KBC Priština – Gračanica prof. dr Bratislav Lazić.  

U poslednjih desetak dana na Infektivnom odeljenju u Lapljem Selu i u Kovid – ambulantama u opštini Gračanica pregledano je blizu 300 pacijenata, na osnovu kojih je utvrđeno da su 24 osobe pozitivne. Za par dana očekuju se i rezultati testa za 15 novih pacijenata na osnovu kojih će se sa sigurnošću izneti podaci o njihovom zdravstvenom stanju. Direktor KBC Priština – Gračanica, kaže da je situacije složenija u odnosu na raniji period i da je zdravstveno stanje sedmoro pacijenata ozbiljno narušeno.  

„Mi smo prvi deo epidemije prošli jako dobro, bez ijednog zaraženog. Međutim, sada se dešava da imamo povećani broj dokazano zaraženih. Imamo troje pacijenata koji su u jednom ozbiljnom kliničkom toku bolesti koji su hospitalizovani na infektivnom odeljenju KBC Priština u Gračanici i imamo četvoro pacijenata koji su zbog izrazito teške kliničke slike transportovani u Kovid bolnicu kliničkog centra Niš“, naglasio je Lazić.  

Istakavši da su zdravstvene ustanove opremljene sa dovoljno materijala i lekova, Lazić podseća da je trenutna situacija posledica ležernijeg ponašanja građana od pre desetak dana te da očekuje porast obolelih.

„U narednih sedam dana do dve nedelje očekujemo porast obolelih kao posledicu nekih dešavanja, koja su bila zastupljena u periodu od pre nekih desetak dana, a nama ostaje da to propratimo i vidimo kako će se situacija dalje odvijati. U svakom slučaju mi smo spremni. Medicinski radnici su svi na svojim mestima.“, rekao je Lazić.

Takođe je dodao da ima dovoljno testova te da se na dnevnom nivou testira blizu devedesetoro građana te da među zaraženima ima i medicinskog osoblja.

 

„Na žalost imamo četvoro zaraženih medicinskih radnika od kojih su dva lekara, To je sastavni deo našeg posla ali i dokaz jednog požrtvovanja medicinskih radnika koji su na prvoj liniji odbrane kada su ovakvi pacijenti u pitanju.

Podsetivši da su sva opštinska odeljenja punim kapacitetima usmerena ka građanima, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je rekao da su shodno porastu broja inficiranih na teritoriji opštine pojačali intervencije i rad javnih i inspekcijskih službi.

„Služba inspekcije i javnih službi imaju za zadatak da obilazi ugostiteljske radnje privatne objekte kako da ih informišu o novim merama koje su dužni da poštuju tako i da upozoravaju i razgovaraju sa njima i upoznaju ih sa stanjem na terenu ali i upute u to kako da se dalje ponašaju“, rekao je Popović.

On je pohvalio građane koji poštuju ponovo uvedene mere obaveznog nošenja maski i podsetio na drakonske kazne koje će biti primenjivane prema svima koji se ogluše na apele.

„Za privatna lica kazne za nepoštovanje mera su od 200 do  1.000 evra, dok su za odgovorna pravna lica one od 3.000 – 8.000 evra“, naglasio je Popović.

Predsednik opštine Gračanica je na kraju još jednom ponovio da je epidemiološka situacija poslednjih dana narušena ali da nema mesta panici te da se situacija prati i drži pod kontrolom.

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button