Црква у Грнчару: Минирана на Велики Петак и обновљена да служи свом народу

Црква Светог Николе у Грнчару код Косовске Витине најлепши је православни храм у Горњој Морави, како се назива овај део Косовског Поморавља. Сазидана на темељима старије богомоље која је била посвећена Светој Петки.

Јединственом је чини то што се под њеним темељима налази пећина са жртвеником и нишама што указује на чињеницу да се ту налазила ранохришћанска богомоља. О томе сведоче и остаци камених темеља у подножју пећине. случајно су откривени 2018. године када је постављан асфалтни пут до цркве.

Фото: Ризница

У рукописној књизи лавре Светог Атанасија на Светој Гори 1560. године спомиње се стара цркве Светог Николе у Грнчару. На темељима овог храма је 1923. године изграђена црква која је реновирана 1976.

Фото: Ризница

Албански екстремисти су 28. априла 2000. године, на Велики Петак, минирали храм. Црква је срушена а од последица експлозије оштећен је и део пећине. Осам година касније црква је обновљена и на празник Свете Петке поново освештана.

Пећина подно цркве, фото: Ризница

Срби из Грнчара и Врбовца данас се често и радо окупљају око ове светиње са чијег се плато пружа прелеп поглед на питому поморавску равницу у правцу Клокота и Бање.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button