Црна Гора рекла збогом криминалу и корупцији, Јаков нови председник Мило постаје историја, славље у многим градовима  

Кандидат покрета Европа сад Јаков Милатовић, према пројекцији на 89,3 одсто узорка, освојио је 60,1 одсто гласова у другом кругу председничких избора у Црној Гори, а актуелни шеф државе Мило Ђукановић 39,9, наводе из ЦЕМИ-ја. Гласало је 69,33 одсто бирача, што је пет одсто више него у првом кругу.

Ово је доиста победа помирене Црне Горе и победа свих нас, поручио је Милатовић у обраћању из свог изборног штаба. Ђукановић је честитао Милатовићу, и рекао да је Црна Гора изабрала и да он тај избор поштује. Славље широм Црне Горе.

Јаков Милатовић је, у обраћању из свог изборног штаба, рекао да је ово ноћ која се чекала више од 30 година.

“Нека нам је са срећом ова победа свих нас. Нека нам је са срећом побједа помирене Црне Горе, јер је ово доиста побједа помирене Црне Горе и побједа свих нас. Вечерас је Црна Гора направила одлучан корак напријед и рекла пресудно збогом режиму Мила Ђукановића и направила корак напријед ка богатијој, праведнијој, напреднијој и европској Црној Гори“, поручио је Милатовић.

Ово је Црна Гора свих нас, свих грађана који су чекали ову заједничку победу и зато је овако велика и историјска, рекао је Милатовић.

„Ми смо вечерас рекли збогом криминалу и корупцији, никад више неће бити повезивања криминала са Црном Гором. Рекли смо добар дан успјешној Црној Гори“, напоменуо је Милатовић.

Прошлост остављамо, ово је историјски дан за све нас, рекао је Милатовић и позвао све да достојанствено славе.

Према његовим речима, ово је била достојанствена победа нове демократске Црне Горе.

„Срце ми је велико због повјерења и обећавам да ћу бити председник свих грађана и грађанки Црне Горе“, поручио је Милатовић.

Никада нас више неће делити и сиромашити државу криминалом и корупцијом, додао је.

Милатовић је обећао да ће као председник у наредних пет година увести Црну Гору у ЕУ.

„Никада више из Црне Горе неће ићи трзавице према сусједима и комшијима. Црна Гора жели најбоље односе са свим земљама Западног Балкана“, рекао је Милатовић.

„Ми овде поручујемо да се бавимо темама од животног значаја, економијом и европским интеграцијама“, додаје Милатовић.

Славље је почело на улицама многих градова у Црној Гори, фото: А. Грбовић

Захвалио је свим људима који су у претходних 30 година носили бакљу слободе, која је засијала 2020. и још снажније 2. априла – „то је успјешна Црна Гора коју неће водити неуспјешни људи“.

Милатовићу су се у изборном штабу Покрета Европа сад придружили премијер Црне Горе Дритан Абазовић и противкандидати из првог круга Алекса Бечић и Андрија Мандић, од којих је добио подршку у другом кругу.

ристалице Јакова Милатовића славе у више градова Црне Горе. У Подгорици су приметне колоне возила са сиренама, јавља РТЦГ.

Грађани се окупљају и испред Храма Христовог Васкрсења. Репортерка Ања Шљивић истиче да пристижу аутомобили, присутна је и полиција која до сада није имала разлога да реагује.

Саобраћај на булевару испред Храма је блокиран, а у Никшићу славље на улицама траје већ сат времена. Репортер Сободан Докнић јавља да је саобраћај испред аутобуске станице готово паралисан, доминирају тробојке и притехничка средства на кружном току.

Испред канцеларије ПЕС-а био је и ватромет. Присутан је и велики број полицајаца коју углавном регулишу саобраћај и за сада је без инцидената.

И у Пљевљима почело је спонтано славље. На улицама је мањи број возила, које пролазе уз сирене. Одјекују петарде, а организован је и мали ватромет.

Славље је почело и у Беранама испред штабова СНП, ДФ и Покрета Европа сад.

У Бијелом Пољу славље протиче у најбољем реду, јавља репортерка ТВЦГ Вања Ракоњац. После објаве првих резултата, велики број грађана окупио се у центру, а део грађана у колонама аутомобила обилазе град уз сирене.

Фото: А. Грбовић

Мило Ђукановић је, у обраћању из свог изборног штаба, рекао да је Црна Гора изабрала и да он тај избор поштује.

„Честитам Јакову Милатовићу на поверењу које је добио на председничким изборима. Желим му да буде успешан председник, јер ако он буде успешан председник, то може значити да ће Црна Гора бити успешна држава“, поручио је Ђукановић. 

Ђукановић је захвалио бирачима на подршци, као и дијаспори.

„Сада је јако важно да Црна Гора направи и следећи избор, 11. јуна, на парламентарним изборима.“ Оценио је да Црна Гора нема Владу, већ „залутале институције“.

„Институције су се и у овом процесу показале слабим“, казао је Ђукановић.

Одговорност према Црној Гори, како је навео, увела га је у ове избори.

„Резултати су резултати, некада на изборима побјеђујете, побјеђивали смо јако дуго. Показали смо одговорност према Црној Гори, а наставићемо и у наредном пероду. Грађанска, европска и мултиетничка Црна Гора остаје моја преокупација, моја љубав и нешто чему ћу бити посвећен цели живот“, закључио је Ђукановић.

(РТС) 

Повезани чланци

Back to top button