Дачић Гренелу показао писмо које доказује да је Приштина већ срушила споразум

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће му бити тешко да се суздржи да не ради на повлачењу признања Косова и истакао да је указао америчком изасланику Ричарду Гренелу да је Приштина наставила са кампањом признања независности, јавља ТВ Прва.

Види чланак

Дачић је навео да је Гренелу показао писмо које је косовска министарка спољних послова послала БиХ и које је тако срочено да се стиче утисак да вашингтонски споразум промовише признање независности, јер је Израел признао Косово.

„Претпостављам да су такво писмо послали и другим државама. То потврђује нашу сумњу да они не само да неће поштовати, већ неће ни стати са кампањом признања. Писмо сам преко председника Александра Вучића предао Гренелу и кажу да је звао Хотија и да му је свашта рекао, зашто не поштују споразум“, навео је Дачић.

Он је нагласио да Приштини није проблем било шта да потпише, а да касније то не спроводе, а потврда томе је, како истиче Дачић, Заједница српских општина.

Упитан зашто није био у Вашингтону као министар спољних послова, Дачић је рекао да он и Вучић имају различите агенде и да због тога није био у Вашингтону.

Коментаришући изјаву Мирослава Лајчака да се у понедељак на техничким преговорима Београда и Приштине неће разговарати о Заједници српских општина (ЗСО), Дачић је рекао да би питао Лајчака: „А када ће се бавити ЗСО„ и да то треба питати ЕУ.

„Фрапантно је што нема никакве реакције из Брисела, а они су гаранти тог споразума који је потписан пре седам година, а потписали су га Хашим Тачи, Кетрин Ештон и ја“, рекао је Дачић.

Како каже, Србија је данас поуздан партнер, у свету је познато да се са Србијом тешко преговара, али када се договори онда се то поштује.

Дачић каже да Гренела упознао када је дошао у Београд са делегацијом ДФЦ.

„Ја волим мало и да боцнем. Рекао сам Гренелу на скупу којим је председавао Вучић да се надам да се лепо провео у Приштини, где постоји булевар Бајдена, споменик Клинтону. Подсетио га да је Приштина једино место на свету где се слави Клинтонов рођендан. Била је јасна порука, јер је у делегацији Трампова администрација“, рекао је Дачић.

( извор Прва ТВ)

Повезани чланци

Back to top button