Дачић, Канцеларија за КиМ: 17. фебруар дан рушења међународног права

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да је 17. фебруар дан када је срушен међународно-правни поредак, питајући се, при том, шта слави Приштина и на чему им честитају државе које су признале једнострано проглашену независност тзв. Косова.

 „Шта слави Приштина и на чему им честитају државе које су признале једнострано проглашену независност тзв. Косова, коју је Народна скупштина Србије прогласила правно ништавном“, упитао је Дачић.

Данашњи дан, 17. фебруар, истиче Дачић, је дан када је срушен међународно-правни поредак и када је озваничена политика двоструких стандарда у тумачењу принципа заштите територијалног интегритета међународно признатих држава, чланица Уједињених нација.

„То је покушај легализације вишевековног етничког чишћења српског народа, чија је држава створена на Косову и Метохији. Тога је свесно и 109 држава од укупно 193 чланице УН, које нису признале овај једнострани и нелегални акт“, рекао је Дачић. 

Уз огромну подршку западних великих сила, злоупотребљавајући и религијски муслимански фактор, Приштина није успела за ових 16 година да добије међународно признање, нити ће га добити, истакао је Дачић.

„Уместо честитки, требало би да их буде срамота да подржавају режим у Приштини, који и даље убија један слободарски и јуначки народ у срцу Европе“, навео је Дачић.

Србија је, понавља, опредељена за мир и дијалог, али никада неће признати једнострано проглашену независност тзв. Косова, бранећи тиме и основне принципе међународног права.

„Истовремено, као што ми поштујемо територијални интегритет свих земаља на свету, очекујемо да сви поштују и територијални интегритет Србије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација“, навео је Дачић.

Канцеларија за КиМ: На данашњи дан рођен политички фантом

Канцеларија за КиМ саопштава да је 17. фебруара 2008. године извршен бруталан атак на међународно право, кроз покушај легализације нечег што је зачето 1999 године. када је извршена НАТО агресија на Савезну Републику Југославију, без дозволе Уједињених нација.

На данашњи дан 2008. године, албански сепаратисти у Приштини једнострано и противправно су прогласили отцепљење Косова и Метохије од Републике Србије, међутим, тиме нису досањали своје великоалбанске снове, с обзиром њихова нелегална грађевина није одмакла далеко, пошто кућа не може да се прави без темеља и на туђој земљи, саопштила је Канцеларија за КиМ.

„Политичком одлуком која је донета пре шеснаест година није нападнут само територијални интегритет и суверенитет Србије, чији је неотуђив део Косово и Метохија, већ је извршен бруталан атак на међународно право, кроз покушај легализације нечег што је зачето 1999 године, када је извршена НАТО агресија на Савезну Републику Југославију, без дозволе Уједињених нација“, наводи се у саопштењу.

Зато, како се истиче, једнострано донета декларација о тзв. независности Косова 2008. године није ништа друго до продужетак насиља против међународног права и Републике Србије, које у разним облицима траје до данас.

„Креирањем самопроглашеног „Косова“, на Западном Балкану је створен трајан извор нестабилности и полигон за игре моћи оних у међународним круговима којима је потребан неразвијен и фрагментисан југоисток Европе, а пре свега слаба и нестабилна Србија. Ако ико на самопроглашеном „Косову“ данас искрено слави, требало би да се запита шта слави, будући да је на данашњи дан 2008. године у Приштини рођен политички фантом, јер тзв. „Косово“, никада неће бити ништа више од провизоријума и нелегалне творевине.“, наводи Канцеларија.

Оцењује да у све нестабилнијем свету данашњице постаје још очигледније колико је такозвано „Косово“ било опасан експеримент и колико зла је произвело и наставља да производи, само зато што је група земаља које су спонзорисале и тетошиле сепаратисте у Приштини у једном тренутку помислила да је изнад међународног права и да је позвана да господари светом политиком силе.

„Србија ће, охрабрена чињеницом да су и правда и право и већи део човечанства на њеној страни, наставити да се свим средствима која јој по међународном праву стоје на располагању, бори за своје легитимне државне и националне интересе, а то значи и за заштиту сопственог територијалног интегритета и суверенитета, а изнад свега заштиту српског народа на Косову и Метохији, чија се елементарна људска права свакодневно у самопроглашеној творевини „Косово“ газе и крше, а терор и репресија под влашћу Аљбина Куртија свакодневно се интензивирају“, наводи Канцеларија за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button