Дачић: Курти не поштује ни оно што је потписао у пришлости, претња је миру и стабилности

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас поводом неуспешних преговора Београда и Приштине у Бриселу да је то било очекивано и да Србија већ месецима уназад упозорава међународну заједницу да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти главна претња миру и стабилности у региону што се, како је рекао, још једном показало.

Дачић је за Танјуг рекао да Куртијев концепт није да се дође до било каквих договора и компромиса већ да силом, по било коју цену, оствари своје екстремистичке циљеве, а то је да, без обзира на то што су ови преговори, или би бар тако требало да буде, статусно неутрални, заокружи процес онога што је некада била једнострано проглашена независност.

„Он то ради на силу. Његови људи су још пре 20 година говорили да неће њима ни САД ни ЕУ да донесе независност већ да они морају да се лате оружја. И они то данас раде. Видите да он не жели да разговара о било чему другоме осим о том путу ка независности“, рекао је Дачић.

Навео је и да Курти не поштује ни оно што је потписано у прошлости, па ни институције каква је ЕУ, па ни билатерално неке земље које се барем труде да задрже балансиран став.

„Чак је и Габријел Ескобар јуче рекао да он није добио уверења од Курија да ће прихватити ове предлоге ЕУ. И то смо управо видели како је председник рекао да Курти није прихватио предлог ЕУ за излазак из кризе“, рекао је Дачић.

Повезани чланци

Back to top button