Dačić: Kurti ne poštuje ni ono što je potpisao u prišlosti, pretnja je miru i stabilnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas povodom neuspešnih pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je to bilo očekivano i da Srbija već mesecima unazad upozorava međunarodnu zajednicu da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti u regionu što se, kako je rekao, još jednom pokazalo.

Dačić je za Tanjug rekao da Kurtijev koncept nije da se dođe do bilo kakvih dogovora i kompromisa već da silom, po bilo koju cenu, ostvari svoje ekstremističke ciljeve, a to je da, bez obzira na to što su ovi pregovori, ili bi bar tako trebalo da bude, statusno neutralni, zaokruži proces onoga što je nekada bila jednostrano proglašena nezavisnost.

„On to radi na silu. Njegovi ljudi su još pre 20 godina govorili da neće njima ni SAD ni EU da donese nezavisnost već da oni moraju da se late oružja. I oni to danas rade. Vidite da on ne želi da razgovara o bilo čemu drugome osim o tom putu ka nezavisnosti“, rekao je Dačić.

Naveo je i da Kurti ne poštuje ni ono što je potpisano u prošlosti, pa ni institucije kakva je EU, pa ni bilateralno neke zemlje koje se barem trude da zadrže balansiran stav.

„Čak je i Gabrijel Eskobar juče rekao da on nije dobio uverenja od Kurija da će prihvatiti ove predloge EU. I to smo upravo videli kako je predsednik rekao da Kurti nije prihvatio predlog EU za izlazak iz krize“, rekao je Dačić.

Povezani članci

Back to top button