Данас је Дан победе

Деветог маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи. Од тада се данашњи датум обележава као Дан победе, а слави се и као Дан Европе.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор. У Југославији је то потрајало до 15. маја.

Датум који представља дефинитивни завршетак Другог светског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду „Мисури“ у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију после бачених атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година нашла се 61 држава и око 110.000.000 војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

Дан Европе

Девети мај обележава се и као Дан Европе јер је тог дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.

Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге.

Наредне године основана је Европска комисија за угаљ и челик, која је временом прерасла у Европску економску заједницу, да би четири деценије касније, 1991. у холандском градићу Мастрихту била проглашена Европска унија.

Европски савет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања Шумановог плана – 9. мај, обележава као Дан Европе.

Делегација ЕУ у Србији одложила догађаје за обележавање Дана Европе

Делегација Европске уније (ЕУ) у Србији одложила је све догађаје и кампању за Дан Европе у Србији јер ово време није за славље већ за жаљење и тугу, саопштио је амбасадор ЕУ Емануеле Жиофре.

У саопштењу је наведено да сваког 9. маја Европа слави Дан Европе, обележавајући годишњицу Шуманове декларације донете 9. маја 1950.

Амбасадор ЕУ је навео да у светлу трагедија које су се последњих дана догодиле у Србији ипак није време за славље већ за жаљење и тугу.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button