Данас је међународни дан радија – Радио има будућност

Модерна технологија и интернет нису променили само начин слушања радија већ су и олакшали његов рад као медија, кажу поводом Међународног дана радија, уредница редакције на српском језику и ВД одговорног уредника за заједнице радио РТК 2 Зулфија Јакупи и њена колегиница новинарка Милена Тодоровић.  

Рад у мултиетничкој редакцији, каква је редакција другог програма Радио Косова, предност је у сваком смислу те речи наглашавају Јакупи и Тодоровићева. 

„Ми, не само што радимо заједно у смислу простора и технике коју делимо, ми заједно радимо у правом смислу те речи јер се испомажемо са информацијама и саговорницима, размењујемо материјале и надопуњујемо се, што је једно велико богатство.“, истиче уредница програма на српском језику Зулфија Јакупи.

Да рад у мултиетничком колективу може да буде и те како занимљив, тврди и новинарка овог програма Милена Тодоровић.

„На другом програму Радио Косова, поред српске, раде и редакције на босанском, турском и ромском језику. Сарадња међу нама је више него добра, а у прилог томе могу да истакнем нашу заједничку рубрику „Из нашег угла“, кроз коју сваке недеље обрађујемо актуелне теме са грађанима из својих заједница. Упознајемо језик, музику, културу, обичаје, традиционалну кухињу“, каже Тодоровића.

Подсећа да је мултиетничност одлика косовског друштва коју на Радио Косово 2 негују.

Узнапредовала технологије у многоме је променила и олакшала начин рада новинара посебно радијских, наглашава уредница редакције на српском језику и ВД одговорног уредника за заједнице радио РТК 2 Зулфија Јакупи. 

„Данас је радијском новинару довољно да поседује паметан телефон и врло лако можемо да снимио изјаве на терену и да их посредством интернета пошаљемо редакцији. Ту добијамо на брзини али и на квалитету звука“.

Тврди да је модерна технологија променила наивке и начине слушања радија.

„Начин рада се променио и у смислу контакта са публиком у радио емисијама које се раде уживо, много се једноставније и лакше ступа у контакт са публиком. Довољно је само да поседујете интернет и мобилни телефон и ви се са сваком места можете укључити у радио програм уживо или да слушате радио. Радио се више не слуша само у аутомобилима или преко радио пријемника“.

Јакупи тврди да је нова технологија само олакшала рад овог медија, дала му ветар у леђа те да будућност свакако припада радију као медију.

„Нова технологија доприноси да радио настави и он ће дефинитивно опстати и у овом времену савремене технологију која је завладала светом“.

Радио је у својој историји ниси утишале ни телевизија ни интернет, он и даље опстаје у овој „медијској утакмици“ и  прилагођава се новим правилима која диктира 21. век, оцењује Милена Тодоровић.

„Поред свега драж радио програма јесте и у живој речи и интеракцији водитеља и слушалаца, спонтаност у комуникацији”, тврди она. Тодоровићева додаје да се окушала и на ТВ-у али да је радио за њу ипак „прва љубав“.

Други програм Радио Косова сваког дана од 14 до 16 часова емитује програм на српском језику, а у осталим терминима и на језицима осталих заједница. Програм на српском је почео да се емитује од октобра 1999. године, најпре у оквиру Blue sky радија који је основа УНМИК да би касније био припојен јавном сервису РТК.

Светски дан радија обележава се од 2011. године, као сећање на 13. фебруар 1946. годину, када је први пут емитован радијски програм Радија УН.

Поред тога, овај дан данас има за циљ да промовише овај електронски медиј.

Занимљиивости о радију :

– Радио се у почетку називао “бежична телеграфија”.

– Реч “бродкастинг”, који се односи на емитовање радио трансмисија, оригинално је пољопривредни термин и означава посипање семенки.

–  До 1922. године, поседовање радио лиценце у Великој Британији коштало је 10 шилинга.

–  Званично, у Енглеској није било могуће слушати радио без лиценце у периоду од 1922. до 1971. године.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button