Данас прослављамо Светог Краља Милутина

Српска православна црква и верници данас, 12. новембра прослављају празник посвећен Стефану Урошу II Милутину Немањићу, односно Светом краљу Милутину.

Стефан Урош II Милутин Немањић био је краљ Србије и један од најмоћнијих српских владара у средњем веку. Рођен је око 1253, као син Уроша Првог и краљице Јелене, а умро 29. октобра 1321. у Неродимљу код Урошевца, на Косову и Метохији.

Свети краљ Милутин је много ратовао бранећи своју веру и свој народ, а сви његови ратови били су успешни, јер се непрестано Богу молио и у Бога уздао.

Ратовао је против Михаила Палеолога зато што је овај примио унију и присиљавао све балканске народе и Атонске монахе да и они признају папу.

Ратовао је против Шишмана, цара Бугарског, и Ногаја, цара Татарског, да би своје земље одбранио.

Свети Краљ Милутин сазидао је више од 40 цркава. Осим оних у својој земљи, као што су манастири Трескавац, Грачаница, Светог Ђорђа у Нагоричу, Свете Богородице у Скопљу, манастира Бањска и других светиња, он је зидао цркве и у Солуну, Софији, Цариграду, Јерусалиму и на Светој Гори.

Његово тело показало се нетрулежним и чудотворним. Као такво оно и данас почива у Софији, у цркви Светог Краља.

Због свог задужбинарског деловања Милутин је канонизован две и по године после смрти и проглашен Светим краљем.

Зато му се данас обратите овим моћним речима:

„На Земљи си свом душом заволио Христа и Његове си заповести сачувао. Као река си богато напојио сиромашне милосрђем, сачувавши свој народ. И гроб са твојим моштима мирисна исцељења свима подаје: Зато те молимо, Свети Милутине, оспрости душама нашим велику милост.“

Данас је и дан Основне школе у Грачаници која носи име по великом српском краљу и задужбинару Милутину Немањићу.

Повезани чланци

Back to top button