Danas proslavljamo Svetog Kralja Milutina

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 12. novembra proslavljaju praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno Svetom kralju Milutinu.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Rođen je oko 1253, kao sin Uroša Prvog i kraljice Jelene, a umro 29. oktobra 1321. u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji.

Sveti kralj Milutin je mnogo ratovao braneći svoju veru i svoj narod, a svi njegovi ratovi bili su uspešni, jer se neprestano Bogu molio i u Boga uzdao.

Ratovao je protiv Mihaila Paleologa zato što je ovaj primio uniju i prisiljavao sve balkanske narode i Atonske monahe da i oni priznaju papu.

Ratovao je protiv Šišmana, cara Bugarskog, i Nogaja, cara Tatarskog, da bi svoje zemlje odbranio.

Sveti Kralj Milutin sazidao je više od 40 crkava. Osim onih u svojoj zemlji, kao što su manastiri Treskavac, Gračanica, Svetog Đorđa u Nagoriču, Svete Bogorodice u Skoplju, manastira Banjska i drugih svetinja, on je zidao crkve i u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu i na Svetoj Gori.

Njegovo telo pokazalo se netruležnim i čudotvornim. Kao takvo ono i danas počiva u Sofiji, u crkvi Svetog Kralja.

Zbog svog zadužbinarskog delovanja Milutin je kanonizovan dve i po godine posle smrti i proglašen Svetim kraljem.

Zato mu se danas obratite ovim moćnim rečima:

„Na Zemlji si svom dušom zavolio Hrista i Njegove si zapovesti sačuvao. Kao reka si bogato napojio siromašne milosrđem, sačuvavši svoj narod. I grob sa tvojim moštima mirisna isceljenja svima podaje: Zato te molimo, Sveti Milutine, osprosti dušama našim veliku milost.“

Danas je i dan Osnovne škole u Gračanici koja nosi ime po velikom srpskom kralju i zadužbinaru Milutinu Nemanjiću.

Povezani članci

Back to top button