Danas se sećamo na dan streljanja civila i đaka u Kragujevcu

Navršava se 80 godina od kada su nemačke okupacione snage u kragujevačkim Šumaricama streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika. Kod spomenika „Prekinut let“ tradicionalno se održava Veliki školski čas.

U Srbiji se 21. oktobar obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

To je spomen na 21. oktobar 1941. godine, kada su nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika tadašnje Muške gimnazije.

Streljanje je bilo odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.

Na ovaj dan se u spomen-kompleksu Šumarice tradicionalno održava Veliki školski čas, uz prigodan muzičko-scenski program.

Prethodno će kod spomenika „Prekinut let“ biti održan moleban, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvo okupljanje porodica i rodbine nastradalih u Šumaricama održano je 1944. godine.

Spomen-park „Kragujevački oktobar“ osnovan je 1953. godine sa misijom da očuva uspomenu na streljane nedužne civile, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz raznovrsne memorijalne i umetničke manifestacije i aktivnosti.

Veliki školski čas kraj spomenika streljanih đaka i profesora u ovoj formi održava se od 1971. godine. Tada je izvedena poema Duška Radovića „Crni dan“.

(izvor: RTS)Povezani članci

Back to top button