Данас су Свети Врачи

Српска православна црква данас молитвено обележава празник посвећен светим лекарима Козми и Дамјану, који се у народу називају Свети Врачи.

Козма и Дамјан остали су упамћени као свети љекари који нису наплаћивали своје услуге, те се зато називају и Бесребреницима.

Бража Козма и Дамјан били су лекари и чудотворци родом из Рима. Као деца крштени су и у хришћанском духу васпитани. У хришћанској традицији помиње се да су имали велику благодат од Бога, да лече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. За свој труд нису тражили никакву награду, само су захевали од болесника да верују у Исуса Христа.

Записано је, такође, да је Козма „љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата“.

Светитељи су ипак сахрањени један поред другога у месту Фереману. Светитељи Козма и Дамјан, у народу познати и као свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњовековној одећи, с ковчежићима у којима су носили лекове.

Многе болнице носе име Свете браће Козме и Дамјана, а многи храмови, широм православног света, посвећени су управо њима – Светима Козми и Дамјану.

Славе се два пута годишње, 14. јула када је умро Козма и 14. новембра на дан смрти Дамјанове.

Осим у храмовима Српске православне цркве и православним домовима, овај празник се обележава и у многобројним здравственим установама које светитеље и лекаре славе као заштитнике своје професије.

Једна од најпознатијих фресака с ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.

Повезани чланци

Back to top button