Данило Бата Стојковић

Српски позоришни и филмски глумац Данило-Бата Стојковић, рођен је 11. августа 1934. године у Београду. Бата Стојковић је остварио низ маестралних улога у позоришту и на филму, укључујући улоге у комадима „Професионалац“, „Балкански шпијун“ и „Урнебесна трагедија“.

 У антологију српског филма спадају његове креације у филмовима „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“, „Балкански шпијун“, „Чувар плаже у зимском периоду“, „Варљиво лето ’68.“. Снимио је и више телевизијских драма и серија. Широку популарност стекао је ликом Бубулеје у телевизијској серији „Дипломци“, а једног од највећих српских сликара 20. века Мићу Поповића инспирисао је да наслика серију слика с ликом Гвоздена.

Бата је рођен у породици Алексе Стојковића, угледног предратног велетрговца дрвима и угљем. Одрастао је на Чубури, уз рођеног брата Жику, потоњег познатог београдског интелектуалца и публицисту. Живео је у Београду са супругом Олгом.

Један од пресудних тренутака у каријери Бате Стојковића је била представа из 1953. године, на Пашином брду у којој је играо у Чеховљевој представи „Крчма на главном друму”. У публици је био и Добрица Милутиновић, који је након представе пришао Бати и узбуђено му рекао: „Ти си, сине, још у мајчиној утроби постао глумац.”

На Факултету драмских уметности у Београду га је примио Томислав Танхофер, а дипломирао је код Јосипа Кулунџића 1959. године, улогом Ђорђа Црнојевића из Јакшићеве „Јелисавете” и Капетана ватрогасца из „Ћелаве певачице”.

Остварио је велики број улога на филму и у позоришту.

Повезани чланци

Back to top button