Данило Лазовић

Српски позоришни и ТВ глумац Данило Лазовић рођен је у Бродареву на Лиму, у Србији. Завршио је Гимназију у Прибоју. Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Прву значајнију улогу остварио је у ТВ серији „Отписани“ (1974). Био је један од најпопуларнијих домаћих драмских уметника. Глумио је у великом броју филмова и позоришних представа. Остао је упамћен по улози Шћепана Шћекића у српској ТВ серији Срећни људи захваљујући којој је стекао велику популарност у Србији па и шире.

Значајнији филмови: „Двобој за јужну пругу“, „Лаф у срцу“, „Лазар“, „Најбољи“, „Последњи круг у Монци“, „Мала (филм)“, „Три карте за Холивуд“, „Јагода у супермаркету“.

Значајније ТВ серије: „Бољи живот“, „Заборављени“, „Крај династије Обреновић“, „Срећни људи“, „Породично благо“, „Стижу долари“.

Иза себе је оставио супругу Бранку и четворо деце: Јелена, Вук, Милена и Милош

Био је члан ансамбла Народног позоришта до 2001, али је играо и у многим другим позориштима, укључујући Атеље 212 и Звездара театар (у чијих је осам представа играо близу шест стотина пута, највише у Ковачевићевој „Клаустрофобичној комедији“ и Павловићевој „Малој“, која је имала и филмску верзију), као и сцене Студентског културног центра и других алтернативних сцена.

У Народном позоришту је остварио велики број улога.

Преминуо је 25. марта 2006. од инфаркта.  Комеморативни скуп је одржан на Великој сцени Народног позоришта у Београду. По жељи породице нико није држао говор, већ је преко разгласа пуштен Лазовићев монолог у поеми светог Николаја Велимировића „Косовски завет цара Лазара“. Сахрањен је на Топчидерском гробљу, уз присуство чланова породице, пријатеља и колега и великог броја поштовалаца његовог рада. Испред храма Светог Трифуна, опело је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уз свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске и милешевске.

Повезани чланци

Back to top button