„Деобе“ премијерно и у Грачаници

Представа „Деобе“ Народног позоришта Приштина, по тексту Добрице Ћосића, а у режији Југа Радивојевића, настала у копродукцији Народног позоришта у Приштини, Српског народног позоришта и Народног позоришта из Ниша. премијерно ће бити изведене пред публиком у Грачаници. 

Ћосићев роман „Деобе“ говори о подељености српске породице и српског друштва за време Другог светског рата те се може читати као универзална метафора свих српских подела кроз векова, нарочито у садашњем тренутку.

„Да би се Ћосићеве Деобе поставиле на сцену било је неопходно извршити драстичну селекцију многобројних појединачних деоба којима роман обилује. Тек кад је основна линија извучена и кад је лична и породична трагедија сеоског газде Уроша Бабовића стављена у први план, Деобе су постале позоришне деобе. Без обзира на своју театарску форму, ове и овакве Деобе у својој суштини, највише личе на античку драму“, рекао је драматург Божидар Кнежевић.

После премијере у Крушевцу представа ће се одиграти у четвртак 8. априла у 19 часова у великој сали Дома културе у Грачаници, а већ сутрадан доживеће своју нишку премијеру.

Карте, по цени од 250 динара, могу се купити на билетарници у Дому кулутре.

Повезани чланци

Back to top button