Димитрије Илић: Уметност је уметност и у Београду, Москви, Пекингу и у Грачаници

Глумац Димитрије Илић заменик управника Народног позоришта из Београда гостовао је са члановима београдске опере у Грачаници где су у оквиру  Видовданских свечаности извели Моцартово музичко сценско дело  „Бастијен и Бастијeна“. О будућој сарадњи нашег националног театра и грачаничког Дома културе, плановима и њиховој реализацији Илић је пристао да говори за Ризницу.

Долазак у Грачаницу Димитрије Илић види као почетак остваривања планова Народног позоришта у Београду и управнице Иване Вујић Коминац. Жеља им је била да публици широм земље омогуће да доживе одређене жанрове и представе, упознају се са радом оперских певача, балетских играча, драмских уметника.

„Ми смо већ направили контакте и покушаћемо да ово не буде изузетак већ да постане пракса, где ћемо за све људе на Косову и Метохији да играмо балете, драмске представе уколико то буде изводљиво и како се у даљем временском року будемо договарали“, рекао је Илић.  

Идеја којом се повело руководство била је да институцију од националног значаја више приближе народу, каже Илић.

Управница народног театра Ивана Вујић Коминац имала je велику жељу да са ансамблом да буде у Грачаници. Спречиле су је раније заказане обавезе.

Илић каже да се њен одлазак у Москву, поклапао са доласком на Косово, а пут у Русију значиће сарадњу са славним редитељем Никитом Михалковим око будућих заједничких пројеката српског и руског националног театра. Народно позориште се не зауставља а овим се још једном потврђује да уметност не познаје границе.

Димитрије Илић је стални члан Народног позоришта у Београду, Атељеа 212 и позоришта Пуж. Одиграо је велики број епизодних улога у бројним серијама и филмовима. Позајмио је глас и многим цртаним јунацима јер се активно бави и синхронизацијом анимираних и играних филмова и серија.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button