Ђурковић: Запад својим новим поретком разара наша друштва

Саветник на Институту за европске студије у Београду Миша Ђурковић оцењује да се свет  последњих деценија трансформише развојем разних система моћи, те да на врло радикалне и брзе начине, ствари које су до скора биле незамисливе, одједном постају нешто што наш живот дефинише свакодневно.

„Феномени промена су дигитализација, којом је омогућено не само праћење људи, већ се њоме утиче на њихово  усмеравање, на њихов живот, затим биотехнологија, односно биотехнолошка ратовања, па корпорације које својим деловањем и утицајем на глобалном нивоу постају важнији играчи него државе појединачно“, рекао је Ђурковић у Грачаници, представљајући своје књиге „Тамни и мрачни коридори моћи“ на предавању организованом у Дому кутуре.

Како у стварности функционише свет политике и моћи, идеја је водиља истраживања којим се Ђурковић бави последњих година, и преко којег је закључио да „уместо општег и апстрактног, на терену и у практичној политици доминирају тајне службе, тајна друштва, мафија и систем организованог криминала“.

„Тако функционише читав свет. Најразвијеније такозване либерално демократске имају најјаче и најпознатије тајне службе на свету. Од Ми6, Ми5, ЦИА, њихових војних служби, до БНД-а и тако даље. То није нимало случајно. Држава пре свега мора да буде јака, а у томе озбиљне службе дају основу и за контраобавештајну заштиту и за предвиђање шта може да вам дође споља“, објашњава Ђурковић.

Каже да се модерна политичка теорија у већини бави општим темама, а да феномени пролазе непримећено.

У свом истраживању Ђурковић указује између осталог на „геополитику хомосексуализма, гојазност, као политички и теоријски проблем, повратак ауторитаризма у савременој теорији и пракси“.    

Навео је пример тајних утицаја у конструисању нација на етничким просторима српског народа уназад 150 година.

„Конструисано је неколико нових нација. Од такозване бошњачке нације, која није постојала до ’93. године. Онда имамо причу о стварању македонске нације и покушаја прављења црногорске нације“, навео је Ђурковић.  

Фото: Ризница

Он тврди да примера погубног утицаја тајних служби има у увођењу системских правила у друштвима, а чиме се суштински утиче на разарање породице.

„Инсистирање на праву деце да добију мобилни телефон, на употребу интернета што јаче и што раније, значи идеју да их корпорације преузму што раније од нас. Да их корпорације васпитавају, уче, да им одређују систем вредности. Резултат тога је да деца на различите начине малтретирају сопствене родитеље, уцењују их, имају право на пример у Београду знам за случајеве да дете од 11 година окрене полицију и пријави родитеље како му не дају да гледа телевизију после 23 сата увече“, казао је Ђурковић.

Што се Балкана тиче, он тврди да запад својим новим поретком разара друштва, и поменуо албанску заједницу на Косову и Метохији.

„Они су њих разорили на сваки могући начин. Стопа фертилитета овде је пала испод европског просека, она је 1,5. Они су народ који се највише исељава одавде. Донели су им геј параду, феминизам и цео систем вредности који запад промовише. Њихова (албанска) стопа фертилитета била је три у време власти Србије, добили су факултете, имали су индустрију“, закључио је Миша Ђурковић.

Повезани чланци

Back to top button