Дом здравља у Грачаници обележава Међународни дан медицинских сестара

Акцијом мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви Дом здравља у Грачаници данас традиционално обележава Међународни дан медецинских сестара.

На мобилном пункту на платоу у Грачаницу патронажне медицинске сестре Дома здравља током читавог дана мериће  крвни притисак и ново шећера у крви грађанима који данас неће бити у обавезе да за ову услугу приложе здравству књижицу или било какав документ.

Уједно, грађани добијају савет и упутство коме се могу обратити и какав режим исхране применити у случају евидентирања високог крвног притиска или уочене повишене вредности шећера у крви.

Међународни дан медицинских сестара, 12. мај, обележава се широм света, на годишњицу рођења Флоренс Најтингејл, британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства као признате професије. Сваке године Међународно веће медицинских сестара препоручује тему којој ће се медицинске сестре широм света посебно посветити током године. Овогодишња тема дефинисана је слоганом Наше медицинске сестре – наша будућност“.

Једина ствар која се никада неће променити у професији медицинских сестара/техничара је да пацијент остаје приоритет, а то значи посвећеност да се помогне сваком појединцу, да му се очува и унапреди здравље и побољша живот.
Председница Међународног већа сестара, Др Памела Циприано, рекла је: „Професија треба да учи из лекција пандемије корона вируса, а лекције треба преточити у акције како би у будућности медицинске сестре биле заштићене, поштоване и цењене“.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button