Elek: Nema osnovnih lekova, nestaje kiseonika u KBC – u

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici doktor Zlatan Elek izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti lekarima pokušava da uskrati osnovno pravo – da leče pacijente.

„Očito su dupli standardi prisutni na ovom prostoru i u tome svesrdno učestvuje međunarodna zajednica. Kontinuirano se nastavlja nesnadbevanje lekovima KBC Kosovska Mitrovica. Mi smo obavestili sve da nema osnovnih lekova, da nestaje kiseonika i to namerno rade kako bi ovde došlo do humanitarne katastrofe. Stalno upozoravamo sve – Euleks i pripadnike Kfora. Kiseonik je neophodan za sve. Poslednja nabavka je bila u martu mesecu 2021. godine“, napominje Elek.

On je uputio apel „svim razumnim ljudima“ da se obrati pažnja i da se uključe u rešavanje problema:

„S obzirom na to da je počela školska godina, imaćemo pacijenata. Ponovo ponavljam, mi smo položili Hipokratovu zakletvu, ne lečimo na osnovnu nacionalne i verske pripadnosti, već bolesnike svih nacionalnosti, a Aljbin Kurti pokušava da nam uskrati i to osnovno pravo“, ističe Elek.

On je ispričao šta se desilo u KBC Kosovska Mitrovica, kada je policija takozvanog Kosova upala sa dugim cevima u prostorije Kliničko-bolničkog centra.

„Ono što se desilo je u najblažem slučaju premetačina. Sve se dešavalo naočigled naših pacijenata i učenika koji su bili na praksi i ljudi koji su radili. Velika grupa specijalaca sa dugim cevima, bez ikakvog opravdanja upala je, noseći neki nalog, a na naše pitanje šta traže nisu uspeli da objasne. Na samom kraju su uzeli video-nadzor i ostavili jedan papir na albanskom jeziku, na kojem piše da je urađen pretres i da nije ništa nađeno. Skoro 185 puta su zaustavljena sanitetska kola“, priča Elek.

On napominje da je ovo jedna od najstabilnih ustanova na severu Kosova i Metohije, i da se oni „uvode u nečasne radnje koje ne postoje“.

„I ovaj put smo ostali uskraćeni za odgovor, a sve se dešavalo pred očima Euleksa“, dodaje Elek.

On napominje da „kada narodu zabranite pravo na lečenje uzimate mu pravo na život, što je kršenje povelje UN-a“.

(RT Balkan)

Povezani članci

Back to top button