Ердоган обишао Аја Софију, најављује се и прва молитва након њеног поновног претварања у џамију

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган обишао је Аја Софији у Истанбулу, први пут од када је она прошле недеље од музеја претворена у џамију, пише Политика позивајући се на турске медије.

Ердоган је посматрао радове на претварању тог здања у џамију, саопштио је његов кабинет који је објавио фотографије сликане унутар Аја Софије.

Већ кроз неколико дана предвиђена је прва муслиманска молитва, али се засад не зна да ли ће тада доћи и председник Турске.

Државни савет, највиши управни суд Турске, пресудио је прошле недеље у корист групе која је тражила да се поништи одлука Савета министара из 1934. године којом је Аја Софија претворена у музеј, јер сумњају у аутентичност потписа оснивача савремене Турске, Мустафе Кемала Ататурка на том документу.

Ердоган је одмах после објављивања те одлуке издао декрет о претварању Аја Софије у џамију, преноси Бета.

По наводима верских власти, 500 људи ће учествовати на првој колективној молитви у петак у Аја Софији која је на почетку своје историје била византијска катедрала. Наводи се да ће хришћанске иконе бити прекривене током муслиманске молитве.

Црква Свете Софије је саграђена 537, а у џамију је претворена 1453. године, одмах пошто су трупе султана Мехмеда Освајача разориле, заузеле и опљачкале Константинопољ, данашњи Истанбул.

Пет векова касније, 1935. године, током проевропске реформе Турске коју је предводио Ататурк, претворена је у музеј. Аја Софија је на Списку светске културне баштине организације УН за образовање, културу и науку (УНЕСЦО).

Одлука о претварању Аја Софије у џамију изазвала је критике широм света, посебно у Грчкој која византијски период сматра делом своје историје и кутуре.

( Политика)

Извор
Политика

Повезани чланци

Back to top button