Ескобар у Приштини: Подршка евроатланским интеграцијама Косова

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је данас у Приштини да његова земља наставља са континуитетом подршке евроатланским интеграцијама Косова. Он се пре подне састао председницом и премијером институција у Приштини Вјосом Османи и Аљбином Куртијем. Курти је после састанка поновио да је Косово спремно за постизању правно обавезујућег споразума који би укључио међусобно признање док је Осмни оптужила Београд за неспровођење договореног у Бриселу.

Посета америчког изасланика за Западни Балкан те одвојени сусрети за Вјосом Османи и Аљбином Куртијем завршени су порукама пријатељства и захвалности због истрајности Приштине на путу ка евроатланским интеграцијама али и позиву и подршци дијалогу са Београдом који би, како се чуло из Приштине, требало да буде окончан међусобним признањем и нормализацијом односа.

На заједничкој конференцији за новинаре наглашен је значај традиционалних савезничких и пријатељских односа Вашинготна и Приштине, а Османи је оптужила Београд за одбијање да спроведе договорено у Бриселу и расформира, како их је назвала, нелгалне стуктуре власти   

„Не само да одбијају да их распусте, већ их финансијски подржавају. Можда смо мала земља, али блиско сарађујемо са америчким партнерима и наставићемо заједно ка великим достигнућима“.

Фото: Ризница

Изасланик америчког председника за западни Балкан каже  да је у Приштини како би пружио подршку на путу ка  евроатлантским интеграцијама.

„Поносан сам што могу да кажем да је Косово много допринело нашој заједничкој агенди и мислим да су догађаји ове недеље важан показатељ колико Косово позитивно доприноси заједничкој агенди демократије и слободе. Дошао сам да изразим континуирану подршку Сједињених Америчких Дражава евроатлантским интеграцијама“, рекао је Ескобар.

Сличне поруке чуле су се и на зајеничкој конференцији Куртија и Ескобара. Приштина је, каже Курти, спремна за постизање правно обавезујућег споразума са Београдом уз међусобним признањем. Додао је да се подршком Украјини и увођењем санкција Руској Федерацији Косово сврстало на праву страну.

Медији који извештавају на албанском јавилис су да ће се Ескобар данас поподне састати са представницима опозиционих stranaka те примећују и да је изасланик САД-а за западни Балакан исти сусрет организовао и крајем августа у америчкој амбасади на Драгодану.

Повезани чланци

Back to top button