ЕУ изнела „избалансиран“ прелдлог за оснивање ЗСО

Портпарол Европске уније Петер Стано истакао је да је ЕУ на последњем састанку у Бриселу са лидерима Београда и Приштине изнела „избалансиран“ предлог за оснивање Заједнице српских општина (ЗСО) и да су српски председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наговестили „начелну“ спремност да прихвате тај предлог.

„Ово би унапредило процес нормализације и ублажило ризик од ескалације и новог насиља. На састанку су стране наговестиле начелну спремност да прихвате овај европски предлог, али су обе имале предуслове који су другој страни били неприхватљиви“, рекао је Стано, пренео је РТК.

Он је додао да очекује да ће ова спремност довести до имплементације без даљег одлагања, истичући да „предуслови нису прихватљиви“.

Према његовим речима, предлог ЕУ није јавно објављен јер су дипломатски напори у току.

„Никада не преносимо званичне документе о којима се расправља, као што је уобичајена пракса у међународном посредовању. Такође је наша дугогодишња политика да не коментаришемо наводна цурења информација или извештаје у медијима који тврде да су видели или објавили документ“, додао је Стано.

Он је истакао „да ће обе стране бити процењене на основу њиховог појединачног учинка у имплементацији“.

Повезани чланци

Back to top button