Еулекс и Косовска полиција развиле базу података за истраживање ратних злочина

Мисије Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) и Косовска полиција развиле су база података за олакшавање истраге ратних злочина и присилних нестанака.

База података ће омогућити истражитељима да организују велике количине података, истраже сложене и међусобно повезане случајеве ратних злочина и успешно их припреме за кривично гоњење, наглашено је у саопштењу.

Недостатак базе података за архивирање, дигитализацију, повезивање и анализу великог броја информација из списа и предмета које су из те мисије ЕУ предате Косовској полицији 2018. Године, по истеку мандата мисије, идентификован је као главни изазов са којима се суочава косовска полиција.

Како би се одговорило на ову потребу, стручњаци Еулекса и косовске полиције радили су упоредо и изградили софтвер који омогућава решавање сложених случајева у складу са потребама полиције.

„База података помаже у изградњи предмета од главног елемента злочина, који може бити место, особа или предмет. Управља великом количином података, као што су изјаве сведока, форензички докази и детаљне информације о датумима и местима почињења злочина, и помаже истражитељима да идентификују осумњичене и повежу их са одређеним догађајима“, рекао је Роланд Бургстеинер, аналитичар за ратне злочине Еулекса, који је радио на развоју базе података.

Бургстеинер је додао да је база података у пуној употреби и да већ укључује близу 400 предмета ратних злочина, који су скенирани и унети након што је Еулекс предао ове случајеве косовској полицији 2018. године.

„Поздрављамо чињеницу да је Косовска полицијска јединица за ратне злочине покренула истрагу о свим случајевима несталих особа. Надамо се да ће се повезивањем случајева несталих особа са постојећим истрагама ратних злочина додатно смањити број жена, мушкараца и деце из свих заједница које још нису пронађени,” рекао је Бургстеинер.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button