Фондација „Др Соња Ракочевић“ основана у Грачаници

Oснивачка скупштина Фондације „Др Соња Ракочевић“ која ће  помагати лечење деце на Косову и Метохији одржана је у Грачаници. Социјално здравствена подршка деци и родитељима током лечења деце основни је циљ Фондације за чију је управницу изарана Горица Шћепановић.

Шћепановићева се дуги низ година бави хуманитарним активностима и пружа подршку деци, нарочито у енклавама Косова и Метохије, наведено је у саопштењу после осниваче Скупштине

План рада обухвата израду веб сајта на коме ће се налазити контакт преко кога ће стизати подаци о болесној деци и социјално угроженој деци. Обилазак педијатријских установа како би се добило што више података о потребама деце, такође је план рада Фондације „Соња Ракочевић“.

„Настављамо да корачамо Соњиним корацима“, рекла је Горица Шћепановић представљајући план рада и активности у наредном периоду.

Управни одбор, који ће оперативно водити организацију, за свог председника изабрао је Слађану Марковић Стојановић, једног од најбољих познавалаца здравствених прилика на Косову и Метохији.

„Овде смо да наставино Соњину мисију и да вратимо осмехе на лице деце. Фондација ће подржавати децу у свим аспектима социјално здравствене подршке, било да је реч о лечењу у земљи и иностранству, било да је реч о континуираној подршци деци за свакодневно функционисање“, рекла је Слађана Марковић, представљајући статут и циљеве организације.

Управни одбор чине др Ирина Петровић, игуманија манастира Светог Димитрија у Сушици код Грачанице, Симонида Ракочевић, члан породице др Соње, Радмила Вулићевић, књижевница и друштвени радник, Слађана Марковић и професорка Ивана Грубор. 

„Ми треба да се усредсредимо на личности деце, на подршку родитељима. Сећам се да сам од ње добила информације о троје деце којима је требало хитно помагати. И данас има пуно такве деце и важно је да ова организација дође до сваког од њих“, рекла је Радмила Вулићевић која се дуго времена бави подршком деци и хуманитарним радом.

Први прилог за Фондацију дошао је из Дома здравља Обилић у Прилужју од тамошњих лекара и колега који су породици раније предали средства за подршку, док је породица Ракочевић предала вредне књиге и медицинске апарате из заоставштине др Соње.

Др Соња Ракочевић преминула је на Божић 2021. од последица инфекције Ковид 19.

Повезани чланци

Back to top button