Грачаница као весник идентитета, отворена изложба слика Маје Тодић

„Идентитети“,  самостална изложба академске сликарке Маје Тодић из Грачанице отворена је у Галерији Дома културе. „Уметнику који рођен поред велике светиње као што је Грачаница, први сусрет са уметношћу јесу фреске“, поручила је ауторка на отварању изложбе.

Двадесет слика насталих у техници акрила и уља на платну Маја је стварала од 2014. године, a њену седму  изложбу отворио је књижевник из Грачанице Ратко Поповић.

„Мислим да је просто природно да као сликарка која је рођена у Грачаници да будем инспирисана Грачаницом, која јесте и весник идентитета нашег, али и корен који се и даље преноси на остале просторе“, рекла је Тодић, додавши да се водила мислима нашег познатог писца Иве Андрића који је говорио „Целину српске фреске слутим“.

Књижевник Жарко Миленковић појаснио је зашто је Маја ову изложбу назвала „Идентитети“.

„Идентитети су код ове сликарке више културолошки и уметнички иако су сви они битно повезани са националним, али без идеолошких, савремени је доживљај овог термина. Ако идентитет у најкраћем дефинишемо као нешто што нас одређује онда је факат да сви ми имамо више идентитета“, објаснио је Миленковић.

Маја Тодић рођена је 1989. године у Приштини. Дипломирала је 2012. године на Факултету уметности Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, одсек Сликарство, у класи професора Зорана Фуруновића.

Дела јој се налазе у Галеријама: Савремене ликовне уметности у Нишу, Факултета уметности Универзитета у Приштини, Галерија ММЦ Културни центар Нови Пазар, Дома културе Чачак, Галерија Културног центра „Лаза Костић” Сомбор, Дома културе „Грачаница”.

(Грачаница онлајн)

Повезани чланци

Back to top button