Gračanica kao vesnik identiteta, otvorena izložba slika Maje Todić

„Identiteti“,  samostalna izložba akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice otvorena je u Galeriji Doma kulture. „Umetniku koji rođen pored velike svetinje kao što je Gračanica, prvi susret sa umetnošću jesu freske“, poručila je autorka na otvaranju izložbe.

Dvadeset slika nastalih u tehnici akrila i ulja na platnu Maja je stvarala od 2014. godine, a njenu sedmu  izložbu otvorio je književnik iz Gračanice Ratko Popović.

„Mislim da je prosto prirodno da kao slikarka koja je rođena u Gračanici da budem inspirisana Gračanicom, koja jeste i vesnik identiteta našeg, ali i koren koji se i dalje prenosi na ostale prostore“, rekla je Todić, dodavši da se vodila mislima našeg poznatog pisca Ive Andrića koji je govorio „Celinu srpske freske slutim“.

Književnik Žarko Milenković pojasnio je zašto je Maja ovu izložbu nazvala „Identiteti“.

„Identiteti su kod ove slikarke više kulturološki i umetnički iako su svi oni bitno povezani sa nacionalnim, ali bez ideoloških, savremeni je doživljaj ovog termina. Ako identitet u najkraćem definišemo kao nešto što nas određuje onda je fakat da svi mi imamo više identiteta“, objasnio je Milenković.

Maja Todić rođena je 1989. godine u Prištini. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, odsek Slikarstvo, u klasi profesora Zorana Furunovića.

Dela joj se nalaze u Galerijama: Savremene likovne umetnosti u Nišu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Galerija MMC Kulturni centar Novi Pazar, Doma kulture Čačak, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, Doma kulture „Gračanica”.

(Gračanica onlajn)

Povezani članci

Back to top button