Грачаница: Роми у одбрани свог сународника протестују против полицијске бруталности

Стотинак Рома окупљених око Удружења „Опра Рома“ протествовало је данас испред полицијске станице у Грачаници због бруталности припадника косовске полицијске службе приликом привођења Бурхана Ибрахимовића. Од Полицијског инспектората захтевали су праведно спровођење истраге и кажњавање полицајаца који су, брутално претукли ромског младића приликом узимања исказа.

Бурхан Ибрахимвић је 19. августа, после свађе са комшилуком, приведен како би дао исказ полицији. Према речима његовог рођака Африма Салихија више полицајаца га је тукло због чега је по изласку из станице био приморан да затражи лекарску помоћ.

Узвикујући пароле „Стоп насиљу!“, „ Стоп полицијској бруталности!“ и „Правда за Бурхана!“, окупљени су навели да случај у Грачаници није изоловани пример полицијске бруталности према припадницима ромске заједнице.

Представник Удружења „Опра Рома“ Себастијан Шерифовић рекао је да се томе мора стати на пут што је основни мотив због кога су његови сународници одлучили да подигну глас.

„Ако се ми сваког дана, као Роми, плашимо да дигнемо свој глас, онда никада нећемо изаћи из сенке бруталности, из сенке дескриминације коју  држава врши над нама“, рекао је Шерифовић.

Случај бахатог понашања полиције недаво се догодио и у Косову Пољу тврди Африм Селихи. Каже да је прошле недеље полиција упала у кућу ромске породице и претукла припадника те заједнице пред члановима фамилије.

Себастијан Шефифовић наводи да жели да верује у позитиван исход истраге коју спроводи полицијски инспекторат Косова након чега ће полицајци одговарати. О овом али и осталим случајевима полицијске бруталности Опра рома је упознала представнике међународне заједнице, цивилног друштва и медија.

Из полицијске станице у Грачаници је саопштено да се они неће оглашавати поводом читавог случаја а новинари су упућени на адресу портпарола полиције у Приштини.

(Ризница)    

Повезани чланци

Back to top button