Грачаница: Са фантомкама на главама скинули српску тробојку са манастирске капије, а потом раширили албанску заставу

Непознати починиоци скинули су тробојку Српске православне цркве и поломили јарбол код улазних врата у двориште манастира Грачаница. Фотографије оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама, на којима се види како Албанац маскиран у црно и са заставом „велике Албаније“ гази тробојку.

«Овај чин директaн је напад на веру и претећа порука верницима Српске православне цркве, уз недвосмислени показатељ нестабилне и опасне безбедносне ситуације у српским срединама на КиМ. Истовремено, више је него очигледно да Косовска полиција нити је у стању, нити у пракси штити објекте Српске православне цркве», саопштила је Канцеларија за КиМ.

Из Канцеларије истичу да није случајно да се овај скандалозни, вандалски чин догађа непосредно након обележавања великог српског празника Видовдана, које је уприличено у Грачаници и то уз присуство Патријарха српског, господина Порфирија и бројних грађана.

«Након што је његова светост послаo поруку мира, суживота и поштовања верске и националне различитости, овај инцидент јасан је показатељ да за тако нешто не постоји слух у Приштини, што погодује бујању албанског екстремизма, који на такве поруке одговара скрнављењем манастира», истиче се у саопштењу.

Фото: Канцеларија за КиМ

Још се и подсећа да се над српским народом и и православним верским објектима на КиМ спроводи се серија агресивних напада и организованог насиља, а посебно се интензивира приликом обележавања великих празника.

«Са једне стране имамо слике безумног и отвореног насиља над свим симболима православља и над нашим народом у покрајини, малтретирање Срба од стране косовске полиције, а само зато што су се упутили на Газиместан да обележе Видовдан, одузимање српских застава, мајица са српским симболима, претресање монахиње и хапшење младића који се том чину успротивио, док са друге стране имамо представу политичара из Приштине за европске званичнике о оази верске и националне толеранције на простору Косова и Метохије».

Од почетка године догодило се укупно седамдесет напада на Србе, њихову имовину и имовину СПЦ, као и више од 15 вандалских чинова којима су на мети били објекти Српске православне цркве и такве слике најречитије говоре о реалном животу Срба на Косову и Метохији, подсећа Канцеларија за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button