Грачаница: Велики број верника на поноћној Васкршњој литургији (ВИДЕО)

Христос Воскресе – Ваистину Воскресе, традиционални поздрав који је означио Васкрење Христово, његову победу над смрћу и пораз Ада синоћ је много пута током Свечане литургије, сложно и из грла верног народа одјекивао дрвеном задужбином Светог краља Милутина у Грачаници.

Поноћну Васркшњу лутургију, уз саслужње свештенства и монаштва, служио је Владика Теодосије. Пре свечаног уласка у храм најрпре је начињен трократни опход око цркве, а онда су уз појење празничког тропара:  

Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ, и сушћим во гробјех живот даровав! владика, свештенство, монаштво и народ ушли у храм где је празнична литургија трајала све до првих јутарњих сати.  Завршена је причешћем верника којима су на крају подељена црвено обојена јаја.

Фото: Ризница

Заменик директора Канцеларије за КиМ, Борислав Тајић у друштву представника локалне власти присуствовао је васкршњој литургији у Грачаници. Шеф мисије ОЕБС-а у Приштини Мајкл Девенпорт са својим сарадницима такође је присуствовао поноћној литургији у манастиру Грачаница.

У име Канцеларије за Косово и Метохију он је из Грачанице најрадоснији хришћански празник – Васкрс честитао патријарху Порфирију, свештенству и монаштву Епархије рашко-призренсе и српском народу на КиМ.

„Србија је увек била на КиМ и увек ће бити са својим народом, ма где год био било ко од нас који то поносно носи као део свог бића и битства, сложни и јединствени учинићемо све кроз институције државе Србије са сваког радног места, где год да се налазимо из поштовања себе и свог идентитета да тако буде и остане“, рекао је Тајић.

Фото: Ризница

Осврнувши се на на забрану приштинских власти да директор Канцелраије за КиМ Петар Петковић за Васкрс буде на Косову са својим народим Тајић је рекао да се посета се не може забранити, а најмање  директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу и било коме, поготову не када је разлог да се буде ту где припадамо, где су наше цркве и народ, где су наши корени и огњишта.

„Овде где ја наша вера и која нас води начелима љубави, братољубља и човекољубља пружамо руке упућене свима, који на тим основама желе сарадњу и договор међу људима и народима, али и учи трпљењу и страдању и када нас протерују, затварају лажно оптужују , понижавају, бришу, газе и руше наша обележја светиње, дома, цркава и гробаља у тешким временима као што је ово и мноштво и моћ јаких диктирају своја правила, такви упућени и ослоњени на истину и правду плаћамо скупо цену нашег опстанка. Свештена и пророчка реч коју овде чујемо нам поручује, ако јесу у сили и много их има, опет ће и проћи. Страдање наше за ове идеале, тиме се не завршава, наставља се васкрсењем као пуно пута кроз историју нашег постојања на овим просторима, слави се васкрсењем. Славимо победу живота над смрћу и настављамо у добру и спасу као награди, рекао је Тајић.

Директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу који је на Васкрс требало да присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани, а да на Васкршње јутро присуствује служби у манастиру Грачаница и посети манастир Драганац приштинске власти низу дозволиле улазак на Косово и Метохију.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button