Грађани телима бране Крстионицу на Превлаци

Грађани Тивта, околине и осталих средина на челу са свештеницима и монасима Митрополије црногорско – приморске и члановима хуманитарне организације „Михољски збор“ својим телима чувају Крстионицу на Михољској превлаци коју тамошње власти већ дуже време покушавају да сруше.

Позиви грађанима да се окупе како би телима одбранили Крстионицу, која је уједно и седиште Михољског збора, послати су посредством друштвених мрежа.

Истовремено, како је један од свештеника саопштио на фејсбуку, специјалне полицијске снаге су блокирале Тиват, а њима се придружило и полицијско појачање из Херцег Новог. Очекује се да се булдожерима крене у рушење овог верског објекта.

Свештеник Михаило Бацковић, преко друштвених мрежа упутио је видео позив грађанима да се окупе у што већем броју у одбрани светиња.

„Опет смо се окупили око наше Крстионице на Превлаци одакле је почела прва Зетска епископија и одакле је прије годину дана почео напад на нашу свету цркву. Касније је услиједило изгласавање онога безакоња у Подгорици, због чега смо изашли на наше литије. Опет када смо одлучили да изађемо на наше литије власт је урадила оно, што се нажалост, од ње и очекивало. Ударила је на цркву Божју, прво јутрошњим нападом на манастир Светог Василија Острошког код Улциња. Тиватски град је блокиран, ту су специјалци и интервентна из Херцег Новог, а примећен је велики број полицајаца. Зато реално можемо очекивати напад на нашу Крстионицу. Овдје су се окупили људи, а ја позивам све вас да дођете да покажемо још једном да нећемо дати наше светиње“, нагласио је у видео поруци Бацковић.  

Видео преузет са вибер групе „Михољски збор“

Како је за портал Ризница.нет потврдио активиста „Михољског збора“ Миливоје Брковић,  више од две стотине грађани окупљених око крстионице узвикују „Не дамо светиње!“.  Са њима су и сви члановима „Михољског збора“ спремни да телима сачувају Крстионицу од рушитеља.

Црногорско Министарство одрживог развоја и туризма наложило је још 2018. године да Митрополија црногорско – приморска сруши објекат Крстионице на Михољској превлаци. Први покушај рушења априла прошле године спречили су грађани и верници окупљени око крстионице.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button