Građani telima brane Krstionicu na Prevlaci

Građani Tivta, okoline i ostalih sredina na čelu sa sveštenicima i monasima Mitropolije crnogorsko – primorske i članovima humanitarne organizacije „Miholjski zbor“ svojim telima čuvaju Krstionicu na Miholjskoj prevlaci koju tamošnje vlasti već duže vreme pokušavaju da sruše.

Pozivi građanima da se okupe kako bi telima odbranili Krstionicu, koja je ujedno i sedište Miholjskog zbora, poslati su posredstvom društvenih mreža.

Istovremeno, kako je jedan od sveštenika saopštio na fejsbuku, specijalne policijske snage su blokirale Tivat, a njima se pridružilo i policijsko pojačanje iz Herceg Novog. Očekuje se da se buldožerima krene u rušenje ovog verskog objekta.

Sveštenik Mihailo Backović, preko društvenih mreža uputio je video poziv građanima da se okupe u što većem broju u odbrani svetinja.

„Opet smo se okupili oko naše Krstionice na Prevlaci odakle je počela prva Zetska episkopija i odakle je prije godinu dana počeo napad na našu svetu crkvu. Kasnije je uslijedilo izglasavanje onoga bezakonja u Podgorici, zbog čega smo izašli na naše litije. Opet kada smo odlučili da izađemo na naše litije vlast je uradila ono, što se nažalost, od nje i očekivalo. Udarila je na crkvu Božju, prvo jutrošnjim napadom na manastir Svetog Vasilija Ostroškog kod Ulcinja. Tivatski grad je blokiran, tu su specijalci i interventna iz Herceg Novog, a primećen je veliki broj policajaca. Zato realno možemo očekivati napad na našu Krstionicu. Ovdje su se okupili ljudi, a ja pozivam sve vas da dođete da pokažemo još jednom da nećemo dati naše svetinje“, naglasio je u video poruci Backović.  

Video preuzet sa viber grupe „Miholjski zbor“

Kako je za portal Riznica.net potvrdio aktivista „Miholjskog zbora“ Milivoje Brković,  više od dve stotine građani okupljenih oko krstionice uzvikuju „Ne damo svetinje!“.  Sa njima su i svi članovima „Miholjskog zbora“ spremni da telima sačuvaju Krstionicu od rušitelja.

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma naložilo je još 2018. godine da Mitropolija crnogorsko – primorska sruši objekat Krstionice na Miholjskoj prevlaci. Prvi pokušaj rušenja aprila prošle godine sprečili su građani i vernici okupljeni oko krstionice.

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button