Грчка подржава евроинтеграције Косова

Шеф грчке дипломатије Никос Дендиаса налази састао се данас у Приштини са председницом и премијером привремених инситуција на Косову Вјосом Осман ии Аљбином Куртијем.

Поздравивши проактивно залагање Грчке у интеграцији региона у Европску унију Вјоса Османи је, позивајући се на заједничке евроатлантске вредности, затражила од Дендиаса да његова земља настави подршка чланству Косова у евроатлантским институцијама укључујући Европску унију, НАТО и Савет Европе. То ће, како је нагласила допринети одрживом миру у региону.

Османи је захвалила што је Грчка на последњем гласању у Савету Европске уније подржала либерализацију виза за грађане Косова. Председница приштинских институција је изразила спремност за даље продубљивање билатералних односа, наводећи потребу повећања трговинске и економске размене, као и сарадње у различитим сферама од заједничког интереса.

Да Косово може да рачуна на подршку Грчке на путу ка европским интеграцијама али и на плану пуне нормализације односа са Београдом потврдио је и приштински премијер Аљбин Курти након састанка са министром иностраних послова те земље Никосом Дендиасом.

 „Разговарали смо о билатералним односима Косова и Грчке, како да их унапредимо у свим сферама, али истовремено и о дешавањима у региону, укључујући дијалог Косова и Србије, који ће на високом нивоу одржати у Охриду. Грчка је заговорник либерализације виза за Косова, европских интеграција и потпуне нормализације односа између Косова и Србије. Дакле, увек можемо да рачунамо на подршку Грчке за велику европску породицу, која је најбољи гарант за наш континент, како за мир и безбедност тако и за демократију и благостање“, изјавио је Курти након састанка са Дендиасом.

Повезани чланци

Back to top button