Grčka podržava evrointegracije Kosova

Šef grčke diplomatije Nikos Dendiasa nalazi sastao se danas u Prištini sa predsednicom i premijerom privremenih insitucija na Kosovu Vjosom Osman ii Aljbinom Kurtijem.

Pozdravivši proaktivno zalaganje Grčke u integraciji regiona u Evropsku uniju Vjosa Osmani je, pozivajući se na zajedničke evroatlantske vrednosti, zatražila od Dendiasa da njegova zemlja nastavi podrška članstvu Kosova u evroatlantskim institucijama uključujući Evropsku uniju, NATO i Savet Evrope. To će, kako je naglasila doprineti održivom miru u regionu.

Osmani je zahvalila što je Grčka na poslednjem glasanju u Savetu Evropske unije podržala liberalizaciju viza za građane Kosova. Predsednica prištinskih institucija je izrazila spremnost za dalje produbljivanje bilateralnih odnosa, navodeći potrebu povećanja trgovinske i ekonomske razmene, kao i saradnje u različitim sferama od zajedničkog interesa.

Da Kosovo može da računa na podršku Grčke na putu ka evropskim integracijama ali i na planu pune normalizacije odnosa sa Beogradom potvrdio je i prištinski premijer Aljbin Kurti nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova te zemlje Nikosom Dendiasom.

 „Razgovarali smo o bilateralnim odnosima Kosova i Grčke, kako da ih unapredimo u svim sferama, ali istovremeno i o dešavanjima u regionu, uključujući dijalog Kosova i Srbije, koji će na visokom nivou održati u Ohridu. Grčka je zagovornik liberalizacije viza za Kosova, evropskih integracija i potpune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Dakle, uvek možemo da računamo na podršku Grčke za veliku evropsku porodicu, koja je najbolji garant za naš kontinent, kako za mir i bezbednost tako i za demokratiju i blagostanje“, izjavio je Kurti nakon sastanka sa Dendiasom.

Povezani članci

Back to top button