Грџалију: Право време да политичари науче значење компромиса и жртвовања

Економски стручњак Сафет Грџалију тврди да антидампинг мера које је косовска влада увела на увоз одређених производа из централне Србије није политичка одлука већ економска мера заштите косовских произвођача и производа, иако се у јавности појављују другачији коментари.

Влада Косова жели да заштити два производа, материјал за грађевинарство и прехрамбене производе за стоку, каже Грџалију и додаје да је дампинг цена постојао и у раније.

Наглашава да у правилима и начину функционисања Цефте постоји довољно простора за увођење оваквих мера. 

„Морамо разликовати реципроцитет или баријеру од антидампинга јер антидампинг је увођење одређене мере која нивелише цене од увозника и купца одређене робе, појашњава.

Неколико фабрика за производњу грађевинског материјала, као и два постројења за производњу сточне хране у Косову Пољу и Призрену биле су приморане да зауставе рад јер више нису биле конкуренте на тржишту.

Грџалију оцењује да мере не иду у прилог перспективи Западног Балкана која подразумева отворено тржиште. Због њих су сви на губитку и неопходно је да проблем буде хитно решен. 

„Ако имамо вашингтонски споразум, берлински процес који одржан у Скопљу и Софији, и ако ту имамо три главна уговора, почевши од зелене агенде, заједничког регионалног тржишта, слободе кретања људи, робе, услуга и капитала, онда се поставља питање како можемо да имплемнтирамо заједничко тржиште ако и даље имамо баријере и нисмо равноправни у том простору”, каже Грџалију.

Наглашава да је прочитао писмо које је Влада Косова упутила Цетфти и да га стога чуди пасивност те организације.

“Решавање свих проблема на Западном Балкану је решавање спора између Косова и Србије. Све док  се не постигне решење увек ће се производити нове идеје национализма и радикализма“, оцењује Грџалију.

Закључује да је за политичаре право време да науче значење речи, компромис и жртвовање.

“Док то не буде вртићемо се у круг који нас води уназад  и без перспективе”.

Повезани чланци

Back to top button