Хрватска, једина чланица ЕУ која је против суда за злочине ОВК

Хрватска лобира за укидање суда за злочине ОВК.  У рату у овој бившој СФРЈ републици учествовали су и Албанци који би у Хагу могли да кажу неку реч више о злочинима над Србима деведесетих,  Агим Чеку сигурно имају такве информације каже за Политику с адвокат  Горан Петронијевић.

Америчка и Европска унија су бар званично одлучне да злочине такозване ОВК почињене од 1998. до 2000. године буду разрешени и да терористи за то судски одговарају. И док Вашингтон и Берлин притискају Приштину да омогући да Специјални суд настави са радом, једина земља ЕУ која је показала разумевање за захтеве да се ова институција укине, које шаљу и представници привремених косовских институција, јесте – Хрватска.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је на састанку држава чланица ЕУ било речи и о понашању Приштине и Њиховој намери да покушају да измене законе и да укину Специјални суд, што су осудило готово све чланице Европске Уније.

„Знате ли ко их је (Приштину) једини бранио? Шта мислите? Од свих чланица ЕУ? Па, само Хрватска. Навели су да је то политизовани суд и да разумеју фрустрацију Албанаца. Исти они који нама држе предавања како треба сви да одговарају за злочине“, рекао је Дачић гостијујћи на ТВ Хепи.

(Извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button