Hrvatska, jedina članica EU koja je protiv suda za zločine OVK

Hrvatska lobira za ukidanje suda za zločine OVK.  U ratu u ovoj bivšoj SFRJ republici učestvovali su i Albanci koji bi u Hagu mogli da kažu neku reč više o zločinima nad Srbima devedesetih,  Agim Čeku sigurno imaju takve informacije kaže za Politiku s advokat  Goran Petronijević.

Američka i Evropska unija su bar zvanično odlučne da zločine takozvane OVK počinjene od 1998. do 2000. godine budu razrešeni i da teroristi za to sudski odgovaraju. I dok Vašington i Berlin pritiskaju Prištinu da omogući da Specijalni sud nastavi sa radom, jedina zemlja EU koja je pokazala razumevanje za zahteve da se ova institucija ukine, koje šalju i predstavnici privremenih kosovskih institucija, jeste – Hrvatska.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je na sastanku država članica EU bilo reči i o ponašanju Prištine i Njihovoj nameri da pokušaju da izmene zakone i da ukinu Specijalni sud, što su osudilo gotovo sve članice Evropske Unije.

„Znate li ko ih je (Prištinu) jedini branio? Šta mislite? Od svih članica EU? Pa, samo Hrvatska. Naveli su da je to politizovani sud i da razumeju frustraciju Albanaca. Isti oni koji nama drže predavanja kako treba svi da odgovaraju za zločine“, rekao je Dačić gostijujći na TV Hepi.

(Izvor: Politika)

Povezani članci

Back to top button