Иван Бекјарев преминуо од последица Ковида 19

Познати српски глумац Иван Бекјарев преминуо је у Београду, у 75. години. Како преносе београдски медији, Бекјарев се прошлог месеца заразио корона вирусом, а пре десетак дана погоршало му се здравствено стање.

Дуго је био на Инфективној клиници, а сазнао је да је позитиван на коронавирус док је снимао филм „Било Једном у Србији”.

Бекјарев је рођен 6. априла 1946. године у Београду. Родитељи Бекјаревог потичу из Македоније. Иван је уписао Шесту београдску гимназију, а затим и Факултет драмских уметности. За пријемни на факултет спремали су га Мића Томић и Оливера Марковић. Заједно са њим су студирали Јосиф Татић и Милан Гутовић.

Одиграо је више од 150 улога у позоришту, од чега око 60 у Југословенском драмском позоришту, где је 33 године био члан и дугогодишњи првак. Као гост играо је главне улоге и у осталим београдским позориштима, као и у више позоришта у Србији.

Снимио је више од 50 филмова у бившој СФРЈ, Србији, Данској, Италији и др. За допринос изабран је за члана Академије за филмску уметност и науку (АФУН).

Био је веома успешан радио и ТВ водитељ, а 1970. године рекао прво „Добар дан” на тада новом радију „Студио Б”. На Радио Београду-202 годинама је био аутор и водитељ култне емисије „Мислим на вас, мислите на мене”.

Играо је и у великом броју ТВ драма и култних серија као „Бољи живот”, „Срећни људи”,

Од оснивања је био редовни професор глуме на Академији уметности у Београду, а глуму и јавни наступ, предавао је на још неким факултетима и академијама.

Иван Бекјарев и Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” потписали су 28. фебруара 2019. године, уговор о формирању легата у оквиру Позоришне собе Удружења. Том приликом поклоњени су вредни предмети везани за рад Бекјарева, од дипломе Факултета драмских уметности у Београду, Октобарске награде града Бегорада, плакете Златног ћурана, до Земунске повеље за грађанске заслуге и још велики број награда, повеља и захвалница које је на поклон добијао претходних деценија.

Повезани чланци

Back to top button