Ivan Bekjarev preminuo od posledica Kovida 19

Poznati srpski glumac Ivan Bekjarev preminuo je u Beogradu, u 75. godini. Kako prenose beogradski mediji, Bekjarev se prošlog meseca zarazio korona virusom, a pre desetak dana pogoršalo mu se zdravstveno stanje.

Dugo je bio na Infektivnoj klinici, a saznao je da je pozitivan na koronavirus dok je snimao film „Bilo Jednom u Srbiji”.

Bekjarev je rođen 6. aprila 1946. godine u Beogradu. Roditelji Bekjarevog potiču iz Makedonije. Ivan je upisao Šestu beogradsku gimnaziju, a zatim i Fakultet dramskih umetnosti. Za prijemni na fakultet spremali su ga Mića Tomić i Olivera Marković. Zajedno sa njim su studirali Josif Tatić i Milan Gutović.

Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Kao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorištima, kao i u više pozorišta u Srbiji.

Snimio je više od 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji i dr. Za doprinos izabran je za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN).

Bio je veoma uspešan radio i TV voditelj, a 1970. godine rekao prvo „Dobar dan” na tada novom radiju „Studio B”. Na Radio Beogradu-202 godinama je bio autor i voditelj kultne emisije „Mislim na vas, mislite na mene”.

Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao „Bolji život”, „Srećni ljudi”,

Od osnivanja je bio redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, a glumu i javni nastup, predavao je na još nekim fakultetima i akademijama.

Ivan Bekjarev i Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” potpisali su 28. februara 2019. godine, ugovor o formiranju legata u okviru Pozorišne sobe Udruženja. Tom prilikom poklonjeni su vredni predmeti vezani za rad Bekjareva, od diplome Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Oktobarske nagrade grada Begorada, plakete Zlatnog ćurana, do Zemunske povelje za građanske zasluge i još veliki broj nagrada, povelja i zahvalnica koje je na poklon dobijao prethodnih decenija.

Povezani članci

Back to top button