„Између крајности“ изложба Николе Илића отворила Видовданску ликовну колонију 2024.

Отварањем изложбе слика и графика младог уметника са Косова и Метохије Николе Илића Црног и Видовданске колоније, синоћ су у Грачаници и званично отпочеле овогодишње Видовданске свечаности које ће се до 28. јуна одржавати у бројним српским срединама на Косову и Метохјии.

Никола Илић Црни је лани добио награду „Димитрије Поповић“, која се традиционално додељује најуспешнијем младом уметнику, а већ ове године његова прва самостална изложба слика и графика „Између крајности“ отвара Видовданску ликовну колонију у Грачаници.
Радови су, како је рекао, настале као одговор његовој жељи за даљим усавршавањем и стварањем, а био је инспирисан завичајем и вођен сопственим емоцијама доживљеног тренутка.

Никола Илић Црни, аутор изложбе „Између крајности“, фото: Ризница

„Настале графике ослобођење су сувишне дескрипције и конкретних предмета у циљу приказивања невидљивог функционисања ума уз сву слободу ликовног изражавања ова техника пружа“, рекао је Илић представљајући публици своју уметност.

Начелник Косовског управног округа Срђан Поповић отворио је овогодишњу ликовну Колонију уз поруку да сећање на Видовдан мора сачувати.

„Сваки Видовдан нам показује како можемо и како морамо да се носимо са недаћама како нас тешка врмена не би победила, и сваки Видовдан нас опомиње на то“, рекао је Поповић.

Видовданску ликовну колонију отворио је начелник Косовсог управног округа Срђан Поповић, фото: Ризница

 Десет ликовних ставаралаца из земље и региона узело је учешће на овогодишњој ликовној колонији која се већ 26 година одржава у оквиру Видовданских свечаности. У њеној завршници биће додељене награде Лонгин која се традиционално додељује за животно дел и Димитрије Поповић најбољем младом уметнику.

Млада уметница из Смедеревске Паланке Александра Гедеон први пут је на Косову и Метохији и први пут учествује на једном оваквом догађају.

„Добре препоруке су ми биле довољне да дођем. Веома сам позитивно изненађена нашим народом и људима који и раде у културном центру Грачаница како су лепо организовали ово вече које нам говори да ће и наредних дана бити сјајно орагнизован програм као и Ликовна колонија која је почела“, рекла је Гедеон.

Фото: Ризница

Тридесета кулутних догађаја у бројним српским срединама на Косову и Меотхији пратиће овододишње видовданске свечаностси које су почеле 25. маја смотром дечијег фолклора у Манстиру Светих Архангела и трајаће све до 28 јуна.

Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово у сарадњи са локалним институцијама покровитељи су овогодишње манифестације Видовдан 2024. 

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button