„Između krajnosti“ izložba Nikole Ilića otvorila Vidovdansku likovnu koloniju 2024.

Otvaranjem izložbe slika i grafika mladog umetnika sa Kosova i Metohije Nikole Ilića Crnog i Vidovdanske kolonije, sinoć su u Gračanici i zvanično otpočele ovogodišnje Vidovdanske svečanosti koje će se do 28. juna održavati u brojnim srpskim sredinama na Kosovu i Metohjii.

Nikola Ilić Crni je lani dobio nagradu „Dimitrije Popović“, koja se tradicionalno dodeljuje najuspešnijem mladom umetniku, a već ove godine njegova prva samostalna izložba slika i grafika „Između krajnosti“ otvara Vidovdansku likovnu koloniju u Gračanici.
Radovi su, kako je rekao, nastale kao odgovor njegovoj želji za daljim usavršavanjem i stvaranjem, a bio je inspirisan zavičajem i vođen sopstvenim emocijama doživljenog trenutka.

Nikola Ilić Crni, autor izložbe „Između krajnosti“, foto: Riznica

„Nastale grafike oslobođenje su suvišne deskripcije i konkretnih predmeta u cilju prikazivanja nevidljivog funkcionisanja uma uz svu slobodu likovnog izražavanja ova tehnika pruža“, rekao je Ilić predstavljajući publici svoju umetnost.

Načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović otvorio je ovogodišnju likovnu Koloniju uz poruku da sećanje na Vidovdan mora sačuvati.

„Svaki Vidovdan nam pokazuje kako možemo i kako moramo da se nosimo sa nedaćama kako nas teška vrmena ne bi pobedila, i svaki Vidovdan nas opominje na to“, rekao je Popović.

Vidovdansku likovnu koloniju otvorio je načelnik Kosovsog upravnog okruga Srđan Popović, foto: Riznica

 Deset likovnih stavaralaca iz zemlje i regiona uzelo je učešće na ovogodišnjoj likovnoj koloniji koja se već 26 godina održava u okviru Vidovdanskih svečanosti. U njenoj završnici biće dodeljene nagrade Longin koja se tradicionalno dodeljuje za životno del i Dimitrije Popović najboljem mladom umetniku.

Mlada umetnica iz Smederevske Palanke Aleksandra Gedeon prvi put je na Kosovu i Metohiji i prvi put učestvuje na jednom ovakvom događaju.

„Dobre preporuke su mi bile dovoljne da dođem. Veoma sam pozitivno iznenađena našim narodom i ljudima koji i rade u kulturnom centru Gračanica kako su lepo organizovali ovo veče koje nam govori da će i narednih dana biti sjajno oragnizovan program kao i Likovna kolonija koja je počela“, rekla je Gedeon.

Foto: Riznica

Trideseta kulutnih događaja u brojnim srpskim sredinama na Kosovu i Meothiji pratiće ovododišnje vidovdanske svečanostsi koje su počele 25. maja smotrom dečijeg folklora u Manstiru Svetih Arhangela i trajaće sve do 28 juna.

Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo u saradnji sa lokalnim institucijama pokrovitelji su ovogodišnje manifestacije Vidovdan 2024. 

I. Miljković

Povezani članci

Back to top button